Linkovi

Rusija ispalila supersoničnu antibrodsku raketu na trenažnu metu u Japanskom moru


Brod ruske mornarice lansira antibrotsku raketu, na fotografiji koju je objavilo rusko ministarstvo odbrane, u Zalivu Petra Velikog, u Japanskom moru, 28. marta 2023.
Brod ruske mornarice lansira antibrotsku raketu, na fotografiji koju je objavilo rusko ministarstvo odbrane, u Zalivu Petra Velikog, u Japanskom moru, 28. marta 2023.

Ruska mornarica ispalila je supersonične protivbrodske rakete na trenažnu metu u Japanskom moru, saopštilo je u utorak rusko ministarstvo odbrane.

"U vodama Japanskog mora, raketni brodovi Pacifičke flote ispalili su krstareće rakete Moskit na lažni neprijateljski pomorski cilj", navodi se u saopštenju na njihovom Telegram nalogu.

"Cilj, koji se nalazi na udaljenosti od oko 100 kilometara, uspešno je direktno pogođen sa dve krstareće rakete Moskit".

Raketa P-270 Moskit, koja u NATO nosi naziv SS-N-22 Sanbern (Sunburn), supersonična je krstareća raketa srednjeg dometa sovjetskog porekla, sposobna da uništi brod u dometu do 120 kilometara.

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši rekao je da će Tokio ostati na oprezu protiv vojnih operacija Moskve, dodajući da posle lansiranja raketa nije prijavljena šteta.

"Kako se ruska invazija na Ukrajinu nastavlja, ruske snage takođe postaju aktivnije na Dalekom istoku, uključujući i okolinu Japana", rekao je Hajaši na redovnoj konferenciji za novinare.

Russia’s Putin to Deploy Tactical Nukes in Belarus
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Ispaljivanje projektila odigralo se nedelju dana pošto su dva ruska strateška bombardera, sposobna da nose nuklearno oružje, letela iznad Japanskog mora više od sedam sati u, kako je Moskva rekla, "planiranom letu".

Upitan o planovima Rusije da postavi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, Hajaši je rekao da Japan osuđuje taj potez i zahteva od Rusije i Belorusije da zaustave "takav potez koji bi dodatno povećao tenzije".

XS
SM
MD
LG