Linkovi

"Rusija da prestane sa svojim akcijama ako želi dobre odnose sa SAD"


Potpredsednik SAD Majk Pens u Gruziji
Potpredsednik SAD Majk Pens u Gruziji

Potpredsednik SAD Majk Pens trebalo bi tokom dana da stigne u posetu Crnoj Goru, prvu otkad je ta zemlja postala članica NATO-a. Majk Pens je prethodno bio u poseti Baltičkim zemljama.

Američki potpredsednik kaže da diplomatske kontra mere Rusije, kojima Moskva odgovara na nove sankcije SAD, neće odvratiti Ameriku od toga da osigura svoju i bezbednost svojih saveznika. Pens je u Gruziji rekao da predlog sankcija, koji će uskoro potpisati predsednik Donald Tramp, Rusiji šalje jasnu poruku: da mora da promeni svoje aktivnosti u Ukrajini i podršku Iranu i Siriji.

Kongres je usvojo nove sankcije Rusiji kojima se Moskva kažnjava za mešanje u predsedničke izbore u SAD 2016, a paket sankcija obuhvata I Iran I Severnu Koreju.

Rusija je na to odgovorila najavom da će smanjiti broj američkih diplomata sa 1200 na 755.

Predsednik I Kongres šalju jedinstvenu poruku Rusiji: bolji odnosi I ukidanje sankcija zahtevaće da Rusija više ne sprovodi akcije zbog kojih su sankcije I uvedene.”

Pens je posetio Gruziju, u kojoj je Rusija intervenisala 2008., a kasnije priznala otcepljene republike Južnu Osetiju I Abhaziju.

SAD podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet I međunarodno priznate granice Gruzije. Ova adminsitracija SAD, na čelu sa Donaldom Trampom odlučno će odbaciti sve što se kosi sa ovim principima”.

XS
SM
MD
LG