Linkovi

SAD - Rusija: Sankcije, osude i recipročne mere


Zastave Rusije i SAD
Zastave Rusije i SAD

Rusija će dodati veći broj Amerikanaca na svoju "crnu listu", kao odgovor na nove sankcije koje je Vašington uveo protiv Rusa optuženih za mešanje u američke izbore.

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov, kako prenosi ruska novinska agencija RIA, rekao je da Rusija priprema sankcije protiv "nove grupe američkih aktera" i moguće dodatne korake.

Rjabkov je optužio Sjedinjene Države da prete globalnoj stabilnosti, ali i dodao da Moskva i dalje želi dijalog sa Vašingtonom, uprkos tome što je primorana da preduzme recipročne mere zbog "američke političke tvrdoglavosti", izveštava RIA.

Trampova administracija je u četvrtak najavila uvođenje sankcija protiv 19 Rusa i pet kompanija, optuženih za mešanje u američke izbore 2016. godine.

Sjedinjene Države takođe su se pridružile oštroj međunarodnoj osudi Rusije zbog napada nervnim gasom na bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji, za koji London okrivljuje Moskvu.

Na pitanje novinara da prokomentariše trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije, predsednik Donald Tramp je u četvrtak odgovorio da "svakako izgleda da su Rusi odgovorni".

Ocenio je i da je reč o veoma tužnoj situaciji i da Sjedinjene Države "ozbiljno razmatraju to pitanje, kao i mnogi drugi".

Tramp je prethodno često oklevao da kritikuje ruskog predsednika Vladimira Putina ili da preduzme snažnu akciju protiv Rusije.

XS
SM
MD
LG