Linkovi

Rusija proglasila pijanistu Jevgenija Kisina "stranim agentom"


Kisin u intervjuu za Glas Amerike na ruskom jeziku, 2023. godine
Kisin u intervjuu za Glas Amerike na ruskom jeziku, 2023. godine

Rusija je označila pijanistu Jevgenija Kisina kao "stranog agenta" zbog podrške Ukrajini i protivljenja ratu, prenela je državna novinska agencija TASS saopštenje Ministarstva pravde.

Kisin ima 52 godine, rođen je u Moskvi, osvojio je neke od najvećih umetničkih nagrada Rusije i smatra se jednim od najboljih svetskih koncertnih pijanista. Godinama živi van zemlje i ima britansko i izraelsko državljanstvo.

Kisin je često govorio protiv ruskog predsednika Vladimira Putina i rata u Ukrajini. Prošlog meseca je na Fejsbuku objavio: „Uveren sam da će, uprkos svim strahotama koje ruski agresori nanose Ukrajini i njenom jadnom narodu, ova divna zemlja opstati, svi ćemo nadživeti Putina i njegove prijatelje".

Rusija ga je etiketirala kao „stranog agenta“, koja ima konotaciju da je špijun, kao i stotine pojedinaca i organizacija koje optužuje da sprovode subverzivnu političku aktivnost uz stranu podršku.

Autor bestselera Boris Akunjin i rok muzičar Boris Grebenščikov su među ostalim poznatim umetnicima koji sada žive van Rusije i koji su dodati na listu. U značajnom slučaju ranije ovog meseca, pozorišna rediteljka Ženja Berkovič i dramaturškinja Svetlana Petrijčuk osuđene su na po šest godina zatvora zbog „opravdanja terorizma“ u predstavi o Ruskinjama koje su se udale za borce Islamske države.

XS
SM
MD
LG