Linkovi

Zelenski: Rusija šalje 10.000 sjevernokorejskih vojnika u borbu protiv Ukrajine


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski govori na konferenciji za novinare na marginama EU samita u Briselu (Foto: Ludovic MARIN / AFP)
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski govori na konferenciji za novinare na marginama EU samita u Briselu (Foto: Ludovic MARIN / AFP)

Rusija se sprema da angažuje 10.000 sjevernokorejskih vojnika za borbu protiv Ukrajine, rekao je u četvrtak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, pozivajući se na obavještajne informacije.

Zelenski je prethodno optužio Sjevernu Koreju da šalje vojnike u rusku vojsku, ali je ovo prvi put da je iznio tačnu cifru.

Neki sjevernokorejski vojnici su već "na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji, na strani ruskih neprijatelja", rekao je Zelenski na osnovu "informacija" ukrajinske "obavještajne službe".

"Znamo za oko 10.000 vojnika iz Sjeverne Koreje za koje se spremaju da pošalju da se bore protiv nas", rekao je Zelenski novinarima u Briselu, posle razgovora sa liderima Evropske unije.

Ukrajinnski lider prisustvovao je samitu lidera EU i sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO-a u Briselu, dok pokušava da pridobije podršku za svoj ""plan pobjede" kojim be se okončao rat.

Zelenski je rekao da su u sjevernokorejskim trupama "kopnene snage" i "drugo taktičko osoblje".

"To je prvi korak ka svjetskom ratu", upozorio je i dodao da Iran takođe podržava Rusiju "dronovima i raketama". Teheran je to negirao.

Zelenski je ustvrdio da ruski predsjednik Vladimir Putin "računa" na sjevernokorejske vojnike zato što se "plaši mobilizacije".

Zelenski je ranije ovog meseca obišao zapadne prijestonice, među kojima su Vašington, Pariz, Berlin, Rim i London, da bi promovisao svoju inicijativu.

Eksperti su više puta navodili da ruske snage koriste sjevernokorejske rakete u Ukrajini. Moskva i Pjongjang su to demantovali.

Putin je u junu posjetio Pjongjang, gdje je sa liderom Kim Džong Unom potpisao sporazum o odbrani.

Moskva i Pjongjang su saveznici od osnivanja Sjeverne Koreje nakon Drugog svjetskog rata, a odnosi su postali još bliži od ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

XS
SM
MD
LG