Linkovi

Ruski sud odbio žalbu američkog novinara, zadržava ga u pritvoru


Američki novinar Evan Gerškovič, uhapšen pod optužbom za špijunažu, stoji u kavezu za optuženike u sudu u Moskvi, 19. septembra 2023.
Američki novinar Evan Gerškovič, uhapšen pod optužbom za špijunažu, stoji u kavezu za optuženike u sudu u Moskvi, 19. septembra 2023.

Ruski sud u utorak je odbacio žalbu američkog izveštača Evana Gerškoviča na odluku da mu se produži pritvor, više od šest meseci posle hapšenja na osnovu optužbi za špijunažu - koje Gerškovič negira.

Reeportera Vol strit žurnala privela je Federalna služba bezbednosti (FSB) 29. marta u gradu Jekaterinburgu na Uralu pod optužbom za špijunažu za koju je kazna do 20 godina zatvora.

"Žalba je ostavljena bez zadovoljenja", rekao je sudija Jurij Pasjunjin posle zatvorenog saslušanja u moskovskom gradskom sudu. Novinarima je bilo dozvoljeno da fotografišu i snimaju Gerškoviča pre saslušanja, dok su ga posmatrali oficiri FSB, od kojih su neki bili sa maskama.

Novinarima je omogućeno da preslušaju odluku suda putem video linka.

Odluka u suštini znači da ostaje na snazi ranija sudska odluka da Geršković ostane u pritvoru najmanje do 30. novembra. Nije određen datum njegovog suđenja.

Gerškovič je prvi američki novinar koji je uhapšen zbog optužbi za špijuniranje u Rusiji od Hladnog rata. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je Sjedinjenim Državama da je uhvaćen na licu mesta dok je pokušavao da dođe do vojnih tajni, ali Moskva nije objavila nijedan od navodnih dokaza protiv njega.

Bela kuća je nazvala optužbe "smešnim", a predsednik Džo Bajden je rekao da je Gerškovicčev pritvor "potpuno nezakonit".

Vol strit žurnal odbacuje optužbe i traži njegovo momentalno puštanje na slobodu, kao i njegova porodica.

Greškovič, koi tečno govori ruski, sin je sovjetskih emigranta i odrastao je u Nju Džersiju. Preselio se u Moskvu krajem 2017. da bi se pridružio Moskva tajmsu na engleskom jeziku, a potom je radio za Francusku novinsku agenciju (AFP).

Rusija je najavila početak svoje „specijalne vojne operacije“ u februaru 2022, baš kada je Gerškovič bio u Londonu, i spremao se da se vrati u Rusiju da bi se pridružio moskovskom birou Vol stri žurnala.

Odlučeno je da on živi u Londonu, ali da često putuje u Rusiju radi izveštavanja, kao dopisnik akreditovan pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

XS
SM
MD
LG