Linkovi

Rusija gađala ukrajinske terminale za žitarice, ispaljivala rakete u Crnom moru


Fotografija Ministarstva odbrane Rusije prikazuje vežbe mornarice u Crnom moru
Fotografija Ministarstva odbrane Rusije prikazuje vežbe mornarice u Crnom moru

KIJEV - Rusija je gađala ukrajinska objekte za izvoz žitarica četvrti dan zaredom, i vežbala zaplenu brodova u Crnom moru. Direktni napadi na ukrajinsko žito, ključni deo globalnog lanca ishrane, usledili su nakon najave Kijeva da će se usprotiviti ruskoj pomorskoj blokadi ukrajinskh luka.

Moskva se u ponedeljak povukla iz sporazuma o izvozu žitarica, postigutog prošle godine uz posredovanje Turske i UN.

"Nažalost, pogođeni su terminali za žitarice jednog poljoprivrednog preduzeća u oblasti Odese. Neprijatelj je uništio 100 tona graška i 20 tona ječma“, rekao je regionalni guverner Oleh Kiper na Telegramu i dodao da su dve osobe povređene.

Moskva je napade opisala kao osvetu za ukrajinski napad na Krimskom koji je izgradila Rusija posle aneksije Krima 2014.

Rusija je saopštila da će od četvrtka smatrati da svi brodovi koji idu ka ukrajinskim vodama potencijalno nose oružje.

SAD su to ocenile kao signal za napad na civilne brodove.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je njena Crnomorska flota vežbala ispaljivanje raketa na površinske mete i zadržavanje brodova. Ambasador Moskve u Vašingtonu negirao je bilo kakav plan za napad na brodove.

Savet bezbednosti UN trebalo je da se sastane kasnije zbog „humanitarnih posledica“ povlačenja Rusije iz sporazuma o bezbednom izvozu žitarica, za koji se smatra da je od vitalnog značaja za zaustavljanje rastuće gladi u siromašnim zemljama.

Istovar ukrajinskog žita u Mombasi, Keniji
Istovar ukrajinskog žita u Mombasi, Keniji

Turski predsednik, koji je posredovao u sporazumu zajedno sa UN, rekao je da se nada da bi planirani razgovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom mogli da dovedu do obnavljanja inicijative.

Suspendovanje sporazuma moglo bi da dovede do rasta globalnih cena hrane, oskudice u nekim regionima i potencijalno novih talasa migracija, rekao je Redžep Tajip Erdogan i dodao da bi Zapad trebalo da sasluša neke od ruskih zahteva.

"Svesni smo da predsednik Putin takođe ima određena očekivanja od zapadnih zemalja i ključno je da te zemlje preduzmu akciju u tom pogledu".

Moskva kaže da neće učestvovati u ugovoru o žitu starom godinu dana bez boljih uslova za prodaju sopstvene hrane i đubriva.

Zapadni lideri optužili su Rusiju da pokušava da ublaži sankcije uvedene zbog invazije na Ukrajinu, koje već izuzimaju izvoz ruske hrane.

XS
SM
MD
LG