Linkovi

Šestoro ukrajinske dece vraćeno iz Rusije uz posredovanje Katara


Šeik Ahmed bin Naser al Tan i ambasador Katara u Rusiji Aleksej Gazarjan sa ukrajinskom decom i njihovim porodicama pred polazak u Ukrajinu (foto: Rojters/Maxim Shemetov)
Šeik Ahmed bin Naser al Tan i ambasador Katara u Rusiji Aleksej Gazarjan sa ukrajinskom decom i njihovim porodicama pred polazak u Ukrajinu (foto: Rojters/Maxim Shemetov)

Šestoro ukrajinske dece, koje je odvela Rusija na početku rata, biće vraćeno porodicama u skladu sa dogovorom kojem je posredovao Katar.

Rusija je optužena da je silom odvodila hiljade ukrajinske dece iz škola, bolnica i sirotišta.

Druga grupa dece koja će biti vraćena je starosti između 8 i 15 godina. Prva grupa od četvoro dece oslobođena je u oktobru, takođe uz posredovanje Katara.

"Katar je omogućio povratak šestoro ukrajinske dece njihovim porodicama uoči praznika. Obe strane su u potpunosti i u dobroj veri sarađivale, uz posdredstvo Katara", rekla je Lolva Al-Kater, katarska ministarka za međunarodnu saradnju.

Među decom je i 11-godinšnji dečak čija je mama, inače pripadnica ukrajinske vojske, i dalje u Rusiji. On je predat tetki i na putu je ka Ukrajini iz Moskve.

Sve porodice su putovale istom rutom ka Kijevu, preko Moskve i Minska, uz pratnju katarskih diplomata koji su ih doveli do ukrajinske granice i predali ukrajinskim vlastima.

Ukrajinski zvaničnici: Više od 16 hiljada ukrajinske dece prisilno deportovano u Rusiju
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Ukrajina tvrdi da je oko 20.000 dece odvedeno u Rusiju od početka rata u februaru 2022.

Manje od 400 ih je vraćeno.

Rusija negira prisilne deportacije ukrajinske dece, ali je priznala da su neka odvedena "na bezbedno" ukoliko su bila bez roditelja.

Katarska ministarka je objasnila da je njena zemlja posredovala na zahtev Rusije i Ukrajine da "identifikuje i istraži oblasti potencijalne saradnje, kako bi se izgradilo poverenje između dve strane".

Katar je bio u centru skorašnjih pregovora o razmeni talaca i medijator u razgovorima Izraela i Hamasa o privremenoj obustavi vatre.

XS
SM
MD
LG