Linkovi

Rusija: Cilj "oslobođenje" Donbasa, poginuo 1.351 vojnik


Ukrajinska prolazi pored požara izazvanog ruskim artiljersijskim napadom na Harkov (Foto: Aris Messinis / AFP)
Ukrajinska prolazi pored požara izazvanog ruskim artiljersijskim napadom na Harkov (Foto: Aris Messinis / AFP)

Rusija je u petak saopštila da je prva faza ruske vojne operacije u Ukrajini, kako Moskva zove invaziju, uglavnom okončana i da će se usredsrediti na "oslobađanje" istočnog ukrajinskog regiona Donbas, prenosi agencija Rojters.

Saopštenje ruskih vlasti nagoveštaj je da bi Rusija mogla da se preusmeri na ciljeve koji su više ograničeni, nakon što se suočila sa žestokim ukrajinskim otporom prvog meseca rata.

Ministarstvo odbrane ustvrdilo je da proruski separatisti sada kontrolišu 93 odsto ukrajinskog Luganska i 54 odsto Donjecka - dva područja koja zajedno čine Donbas, prenose ruske novinske agencije.

Ministarstvo nije isključilo mogućnost upada u ukrajinske gradove koji su pod blokadom i upozorilo da će odmah reagovati na bilo koji pokušaj da se zatvori vazdušni prostor iznad Ukrajine - što je Kijev više puta zatražio, ali NATO za sada odbija da uradi.

"Glavni ciljevi prve faze operacije su uglavnom postignuti. Borbeni potencijal Oružanih snaga Ukrajine je značajno umanjen zbog čega je moguće da naše ključne napore usredsredimo na postizanje glavnog cilja, oslobođenje Donbasa", rekao je šef glavnog operativnog direktorata ruskog Generalštaba Sergej Rudskoj.

Visoki diplomatski izvor u Moskvi ocenio je da je najnovije saopštenje ruskih vlasti pokušaj da se "sačuva obraz" i mogući uvod u promenu stava Rusije, prenosi Rojters.

"Njihovi ratni ciljevi su bili mnogo širi od Donbasa, zbog čega su njihove snage bile podeljene sa loše koordinisanim napadima nespremnih trupa na više frontova. Očekivao sam mogućnost da se napori preusmere na Donbas, ali dok je Putinova retorika i dalje maksimalistička, moramo da vidimo dokaze na terenu", rekao je taj izvor.

Neimenovani visoki zvaničnik Pentagona rekao je novinarima u petak da je Rusiji prioritet Donbas u odnosu na Kijev i da bi to mogao da bude pokušaj da ojača poziciju u pregovorima i odseče ukrajinske snage na istoku od ostatka zemlje.

Takođe je naveo da Rusija pokušava da dovede pojačanja iz Gruzije.

Sergej Rudskoj je rekao da je u Ukrajini poginuo 1.351 ruski vojnik, a da je 3.825 povređeno. Ruska vojska nije iznosila podatke o žrtvama od 2. marta, kada je saopštila da je poginulo 498 vojnika.

Ukrajinska vojska tvrdi da je u borbama poginulo 15.000 vojnika, dok su NATO zvaničnici naveli da je ta cifra od 7.000 do 15.000.

Rusija je poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu 24. februara da bi, kako je saopštila, oslabila vojne kapacitete svog suseda i proterala ljude koje smatra opasnim nacionalistima.

Ukrajinske snage pružaju žestok otpor, a Zapad je uveo oštre sankcije Rusiji da bi je naterao da povuče svoje snage. Ruski Generalštab saopštio je u petak da će se "operacija" nastaviti dok ruske snage ne ispune zacrtane ciljeve, ali nije izneo više detalja.

Ruska vojska je, kako je naveo Rudskoj, razmatrala dve opcije za operaciju u Ukrajini - jednu ograničenu na Donbas i drugu na celoj teritoriji Ukrajine.

Ukrajinske trupe ponovo preuzimaju kontrolu nad gradovima istočno od Kijeva, a ruske snage koje su pokušavala da osvoje prestonicu moraju da se oslanjaju na zalihe koje su već prenapregnute, saopštila je petak Britanija.

XS
SM
MD
LG