Linkovi

Ruski Vrhovni sud zabranio "LGBT pokret" i označio ga "ekstremnim"


Oleg Nefedov, sudija Vrhovnog suda, čita odluku o LGBT pokretu (Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)
Oleg Nefedov, sudija Vrhovnog suda, čita odluku o LGBT pokretu (Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)

Ruski Vrhovni sud presudio je u četvrtak je da bi LGBT aktivisti trebalo da budu označeni kao "ekstremisti". Organizacije koje zastupaju prava gej i transrodnih osoba strahuju da će presuda dovesti do hapšenja i krivičnog gonjenja.

Predsjedavajući suda objavio je da je podržao zahtjev ministarstva pravde da se zabrani, kako je naveo, "međunarodni LGBT društveni pokret".

U Rusiji se uvode sve strožija ograničenja na ispoljavanje seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Usvojeni su i zakoni kojima se zabranjuje promovisanje "netradicionalnih" seksualnih odnosa i pravne ili medicinske promjene pola.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk zatražio je od ruskih vlasti da "odmah ukinu zakone kojima se uvode neregularna ograničenja na rad aktivista za ljudska prava ili se diskriminiše protiv pripadnika LGBT zajednice".

Predsjednik Vladimir Putin, za kojeg se očekuje da će najaviti kandidaturu za novi šestogodišnji mandat na izborima u martu, već duže vrijeme pokušava da promoviše Rusiju kao zaštitnika tradicionalnih moralnih vrijednosti u suprotnosti sa dekadentnim Zapadom.

U prošlogodišnjem govoru rekao je da Zapad može da usvaja "prilično čudne trendove poput desetina rodova i gej parade" ali da nema pravo da to nameće drugim zemljama.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je novinarima prije odluke suda da Kremlj "ne prati" taj slučaj i da ne može da komentariše.

Sudu je trebalo oko pet sati, od početka sjednice, da donese presudu. Pretres je bio zatvoren za medije, ali je novinarima dozvoljeno da čuju odluku.

LGBT aktivisti smatrali su da je odluka očekivana nakon zahtjeva ministarstva pravde u kojem je - bez davanja primjera - navedeno da je "niz manifestacija ekstremne orijentacije, uključujući podsticanje društvenog i vjerskog nesklada" identifikovano u aktivnostima LGBT pokreta u Rusiji.

Ispred suda, aktivistkinja za LGBT prava Ada Blejkvel rekla je da je presuda suprotna porukama da Rusija ne diskriminiše pripadnike LGBT zajednice i da im daje jednaka prava.

Kaže da je godinu, protiv volje, bila podvrgnuta terapiji koja je trebalo da je ubijedi da nije transrodna žena.

"U praksi, posle usvajanja ove tužbe, neću moći da govorim o toj terapiji", rekla je Ada.

Stanovnici Moskve, s kojima je Rojters razgovarao, imali su podijeljena mišljenja.

"Voljela bih da je ovaj svijet slobodan i da ljudi mogu da vole koga hoće, mada je moj stav po ovom pitanju neutralan, jer nisam u njihovoj poziciji. Međutim, da je meni zabranjeno da nekog volim, to bi bilo veoma bolno", kaže djevojka koja je sebe identifikovala kao Lera.

Danil, 20-godišnjak, kaže da istopolni odnosi "nisu normalni",

"Vjerujem da većina, barem moji prijatelji i poznanici, imaju negativan stav o homoseksualnosti. Zato je to prava odluka za našu zemlju".

Više od 100 grupa je već zabranjeno u Rusiji pod oznakom da su ekstremističke. Prethodne odluke o tome, koje su se odnosile na Jehovine svjedoke ili organizacije povezane sa opozicionim političarem Aleksejom Navalnim, bile su uvod u hapšenja.

Ravina Šamdasani, portparolka Kancelarije UN za ljudska prava, rekla je da se situacija u Rusiji, kada je riječ o LGBT zajednici" dodatno pogoršala i da je zakon podložan zloupotrebi zbog nejasne sudske definicije "LGBT pokreta".

"Ovo znači dalju represiju osnovnih prava LGBT zajednice".

XS
SM
MD
LG