Linkovi

Ruski avion tri puta presreo američku letelicu iznad Mediterana


Ruski borbeni avion Suhoj SU-35
Ruski borbeni avion Suhoj SU-35

Ruski borbeni avion presreo je u utorak američku letelicu u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Sredozemnog mora tri puta za nešto manje od tri sata, saopštila je američka Šesta flota.

Ruska letelica je, kako je saopšteno, tokom jednog od presretanja izvela opasan prelet koji je ugrozio bezbednost aviona američke mornarice.

"Iako je ruska letelica bila u međunarodnom vazdušnom prostoru, taj manevar je bio neodgovoran. Američka letelica delovala je u okvirima međunarodnog prava i nije isprovocirala ruski potez", navodi se u saopštenju Šeste flote.

Takođe se dodaje da je ruski avion tri puta presreo američki - dva puta bezbedno, dok je treći put velikom brzinom preleteo ispred američke letelice i izazvao turbulenciju koja je "ugrozila naše pilote i posadu".

Rusko Ministarstvo odbrane navelo da je poslalo avion, Suhoj SU-35 iz vazdušne baze u Siriji da presretne američku letelicu koja se približavala objektu ruske mornarice na sirijskoj obali, prenela je agencija RIA.

Moskva je saopštila je da se ruski pilot ponašao odgovorno i da se nalazio na bezbednoj distanci, i da se vratio u bazu nakon što je američki avion promenio kurs.

XS
SM
MD
LG