Linkovi

Rusi optuženi za trovanje: Poseta Solzberiju turistička


Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov
Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov

Rusi, koje je Britanija optužila za trovanje bivšeg ruskog špijuna u martu u Solzberiju, saopštili su u četvrtak da je njihov boravak u tom engleskom gradu u vreme napada "neverovatna i nesrećna slučajnost".

Britanija je brzo odbacila tvrdnje koje su optuženi, Ruslan Boširov i Aleksandar Petrov, izneli u intervjuu RT kanalu, kojeg finansira Kremlj.

London je ponovo ustvrdio da su Boširov i Petrov oficiri ruske vojne obaveštajne službe GRU i da su lagali o svojoj umešanosti u trovanje Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

"Stav vlade je jasan. Optuženi su upotrebili toksično, nelegalno hemijsko oružje na ulicama naše zemlje", navele su britanske vlasti i ponovile da je GRU poslao dvojicu agenata da otruju Skripalja i njegovu ćerku nervnim agensom novičokom.

Boširov i Petrov, koji su u odsustvu optuženi za izvođenje napada, demantovali su da su agenti GRU i naveli da rade za kompaniju za prodaju vitamina. Dodali su da su posetili Solzberi da bi videli njegovu čuvenu katedralu i da nisu poznavali Skripalja, niti su znali gde živi.

Skripalj i njegova ćerka su se oporavili posle napada ali je žena koja je dotakla odbačenu bočicu parfema, u kojoj se nalazio nervni agens, umrla.

XS
SM
MD
LG