Linkovi

Američki fudbaler u kritičnom stanju posle srčanog udara na terenu


Damar Hamlin (levo) tokom utakmice u Sinsinatiju (Foto: Reuters/Joseph Maiorana-USA TODAY Sports)
Damar Hamlin (levo) tokom utakmice u Sinsinatiju (Foto: Reuters/Joseph Maiorana-USA TODAY Sports)

Fudbaler NFL tima Bafalo Bils Damar Hamlin u kritičnom je stanju nakon što je tokom utakmice u ponedeljak uveče doživio srčani udar.

Hamlin je u jednom duelu oborio igrača protivničkog tima, obojica su završila na zemlji, posle čega je on na kratko ustao, a onda ponovo pao i prestao da diše. Ukazana mu je hitna medicinska pomoć, reanimacijom, nakon čega je odveden u lokalnu bolnicu.

"Srce mu je ponovo počelo da kuca na terenu, i prebačen je u bolnicu na dodatne testove i liječenje. Trenutno je pod sedativima i u kritičnom stanju", saopšteno je iz uprave tima.

Igrači Bafalo Bilsa i protivničkog tima Sinsinati Bengalsa bili su vidno potreseni posle incidenta i zajedno se molili na terenu.

Iz NFL-a je kasnije saopšteno da je utakmica odložena na neodređeno vrijeme. Nekoliko igrača je kasnije viđeno u bolnici, ispred koje su se okupili i navijači oba tima.

U znak podrške Hamlinu, veliki broj donacija izdvojen je za kampanju koju je američki sportista ranije organizovao za kupovinu igračaka za djecu kojima su potrebne. Do utorka ujutro, prikupljeno je gotovo 4 miliona dolara.

Slučaj Damara Hamlina podsjetio je na Kevina Evereta - takođe igrača Bafalo Bilsa - koji je ležao nepokretan na terenu nakon što je oboren tokom utakmice protiv Denver Bronkosa 2007. godine. Everet je pretrpio povredu kičmene moždine zbog koje je jedno vrijeme bio djelimično paralizovan.

Hamlin je proveo pet godina na Univerzitetu Pitsburg - u svom rodnom gradu - tokom kojih je odigrao 48 utakmica za Panterse. Bilsi su ga izabrali na draftu 2021. godine, tokom koje je odigrao 14 utakmica, a zatim je ove godine dobio ulogu startera u timu.

XS
SM
MD
LG