Linkovi

SAD i Velika Britanija zabranili laptopove u avionima


Vlade SAD i Velike Britanije odlučile su da priveremeno zabrane putnicima, koji određenim letovima dolaze u te zemlje da unose veće elektronske uređaje u avion
Vlade SAD i Velike Britanije odlučile su da priveremeno zabrane putnicima, koji određenim letovima dolaze u te zemlje da unose veće elektronske uređaje u avion

Velika Britanije saopštila da će zabraniti putnicima da nose laptop računare i druge velike elektronske uređaje na letovima, koji dolaze iz šest zemalja Bliskog istoka, neposredno pošto su SAD objavile slične mere.

Prema novoj britanskoj direktivi, biće zabranjeno unošenje svih elektronskih uređaja koji su većih dimenzija od 16 centimetara dužine, 9,3 širine i 1,5 debljine na direktnim letovima koji stižu na Ostrvo iz Turske, Libana, Jordana, Egipta, Tunisa i Saudijske Arabije.

Ranije danas, američka Agencija za bezbednost saobraćaja (TSA) objavila je sličnu zabranu, koja se odnosi na putnike koji u SAD stižu direktnim letovima sa 10 aerodroma na Biskom istoku. Zabrana nije uvedena kao odgovor na specifičnu pretnju, saopštila je Agencija, već zbog “obrađenih obaveštajnih podataka” koji pokazuju postojani interes terorističkih grupa da napadaju komercijalne letove.

Prema direktivi SAD i Velike Britanije, putnici će morati da elektronske uređaje veće od mobilnih telefona stavljaju u prtljag koji se čekira.

TSA je saopštila da se odlučila da telefone ne obuhvati zabranom iz logističkih razloga, a da je aerodrome izabrala "prema trenutnim pretnjama" i posle konsultacija sa obaveštajnim zvaničnicima, mada je ostavila mogućnost da u budućnosti na spisak budu dodati i drugi aerodromi.

XS
SM
MD
LG