Linkovi

SAD i Južna Koreja suspendovale vojne vežbe


Arhiva - Pripadnici vojski SAD i Južne Koreje tokom vežbe "Čuvar slobode" u vazdušnoj bazi Osan, Južna Koreja, 16. avgusta 2015.
Arhiva - Pripadnici vojski SAD i Južne Koreje tokom vežbe "Čuvar slobode" u vazdušnoj bazi Osan, Južna Koreja, 16. avgusta 2015.

Sjedinjene Države i Južna Koreja složili su se da na neodređeno vreme suspenduju dva programa razmene treninga, saopštio je Pentagon u petak, u skolpu rezultata samita koji su ranije ovog meseca održali predsednik SAD Doanld Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un.

"Kako bi podržali implementaciju rezultata Singapurskog samita i u koordinaciji sa saveznicom, Republikom Korejom, sekretar Matis je na neodređeno vreme suspendovao odabrane vežbe", rekla je portparolka Pentagona Dejna Vajt.

"To obuhvata suspendovanje 'Čuvara slobode', zajedno sa dve vežbe Korejskog programa mornaričke razmene, koji je trebalo da se održe u naredna tri meseca", rekla je Vajt.

Uprkos suspenziji vežbi, ministar odbrane Južne Koreje rekao je: "Južna Koreja i SAD odličili su da odlože dve vežbe na neodređeno vreme, što je trebalo da se dogodi u naredna tri meseca".

"Ovo je deo mera koje slede severnokorejsko-američki samit i samit Severne i Južne Koreje. Moglo bi da bude i dodatnih mera, ukoliko Severna Koreja nastavi sa produktivnom saradnjom".

Policajci Južne Koreje učestvuju u antiterorističkoj vežbi, kao deo vežbe "Čuvar slobode" u Seulu, Južna Koreja, 22. avgusta 2017.
Policajci Južne Koreje učestvuju u antiterorističkoj vežbi, kao deo vežbe "Čuvar slobode" u Seulu, Južna Koreja, 22. avgusta 2017.

Godišnje vežbe

Na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Kimom u Singapuru, Tramp je najavio da će obustaviti ono što je nazvao "vrlo provokativnim" i skupim regularnim vojnim vežbama koje Sjedinjene Države održavaju sa Južnom Korejom. Severna Koreja dugo je nastojala da okonča te ratne igre.

Ranije ove nedelje, Sjedinjene Države i Južna Koreja saopštili su da su suspendovali plaove za avgustovsku vežbu "Čuvar slobode".

Prošle godine, 17.500 američkih trupa i više od 50.000 južnokorejskih vojnika učestvovao je u vežbama "Čuvara slobode", iako je vežba većinom fokusirana na kompjuterske simulacije, umesto na vežbe na terenu.

Zvaničnik SAD, govoreći pod uslovom anonimnosti, umanjio je važnost suspendovanja treninga Korejskog pomorskog programa razmene, rekavši da su oni relativno minorni.

Zbunjeni saveznici

Džim Matis sastao se sa državnim sekretarom Majkom Pompeo, predstavajućim Zdrušenog generalštaba, generalom Džozefom Danfordom i Trampovim savetnikom za nacionalnu bezbednost, Džonom Boltonom, rekla je Vajt.

"Kao podrška predstojećim diplomatskim pregovorima, koje predvodi sekretar Pompeo, dodatne odluke zavisiće od toga da li će DPRK nastaviti da vodi produktivne razgovore u dobroj veri", dodala je.

Svakog proleća, Sjedinjene Države i Južna Koreja izvode vežbe "Foal Eagle" i and "Max Thunder" vežbe, obe u maju.

Odluka da se obustave vojne vežbe sa Južnom Korejom zbunila je saveznike, kažu vojni zvaničnici i zakonodavci. Vežbe pomažu da se snage SAD održe fokusiranim i u stanju sremnosti na jednoj od najnapetiji tačaka u svetu.

XS
SM
MD
LG