Linkovi

SAD i Poljska potpisale sporazum o jačanju odbrambene saradnje


Državni sekretar SAD Majk Pompeo (levo) i poljski ministar odbrane Marius Blaščak poziraju reporterima nakon potpisivanja amerčko-poljksog Unapređenog sporazuma o odbrabenoj saradnji, u Predsedničkoj palati u Vašravi, Poljska, 15. avgusta 2020.
Državni sekretar SAD Majk Pompeo (levo) i poljski ministar odbrane Marius Blaščak poziraju reporterima nakon potpisivanja amerčko-poljksog Unapređenog sporazuma o odbrabenoj saradnji, u Predsedničkoj palati u Vašravi, Poljska, 15. avgusta 2020.

Sjedinjene Države i Poljska potpisale su u subotu u Vašravi nedavno ispregovrani Unapređen sporazum o odbrambenoj saradnji (EDCA).

Državni sekretar SAD Majk Pompeo i ministar odbrane Poljske Marius Blaščak potpisali su sporazum nakon sastanka sa predsednikom Poljske Andržejom Dudom.

"Sporazum će ojačati našu vojnu saradnju i povećati prisustvo Sjedinjenih Država u Poljskoj ka daljem jačanju NATO odvraćanja, ojačaće evropsku bezbednost i obezbediti demokratiju, slobodu i suverenitet", rekao je predsednik SAD Donald Tramp.

Sporazum zamenjuje postojeći NATO-ov Status sporazuma o snagama i takođe dozvoljava američkim snagama pristup dodatnim vojnim postrojenjima u Poljskoj.

Oko 4.500 američkih vojnika sada je stacionirano u Poljskoj, a oko 1.000 će biti pridodato, kao što su se obe zemlje sporazumele i objavile prošle godine.

Krajem jula, Pentagon je saopštio da bi oko 12.000 vojnika moglo biti povučeno iz Nemačke, od čega će nekih 5.600 biti premešteno u druge zemlje u Evropi, uključujući i Poljsku.

Premeštanje američkih trupa u skladu je sa Trampovim zahtevom da se umanji prisustvo američkih snaga u Nemačkoj.

Takođe u subotu, Pompeo se sastao sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim u poljskoj prestonici, gde je odao počast tokom obeležavanja stogodišnjice Bitke za Vašravu, saopštio je portparol Stejt dipartmenta Morgan Ortagus.

Pompeo i Moravjecki raspravljali su o novom nacrtu bilateralnog sporazuma o saradnji u razvoju poljskog civilnog nuklearnog programa, koji su dve zemlje pokrenule ove nedelje.

Pored saradnje u oblasti odbrane, Pompeo i Moravjedcki raspravljali su o podršci narodu Belorusije, merama opooravka od pandemije koronavirusa, obezbeđivanju 5G mreže i unapređenju regionalne strategije i infrastrukture kroz Inicijativu tri mora.

Pompeo je u subotu rekao na konferenciji za štampu u Vašravi da SAD prate razvoj situacije u Belorusiji "vrlo pažljivo" nakon prošlonedeljnih problematičnih izbora i suzbijanja protesta koji su usledili.

Prvi diplomata SAD takođe je rekao da je neuspeh Saveta bezbednoti UN da produži embargo UN na uvoz oružja Iranu bila "ozbiljna greška".

Napor SAD da se produži embargo nije urodio plodom zbog protivljenja Kine i Rusije i odluke Britanije, Francuske, Nemačke i osam drugih članica Saveta bezbednosti da se uzdrže od glasanja.

U izjavi u subotu, Pompeo je pohvalio Litvaniju zbog proglašavanja Hezbolaha za terorističku grupi i uvođenja zabrane njegovih saradnika da uđu u zemlju.

"Odlučna odluka Litvanije, koja prati zabranu koju je uvela Nemačka 20. aprila, potvrđuje da ne postoji razlika izmađu takozvane 'vojske' Hezbolaha i njegovog 'političkog' krila", kaže se u izjavi.

Poljska je poslenja stanica Pompeove turneje kroz četiri države istočne i centralne Evrope, tokom koje je posetio Češku Republiku, Sloveniju i Austriju i sastao se sa liderima tih zemalja.

XS
SM
MD
LG