Linkovi

SAD: Iran snabdeo oružjem pobunjenike u Jemenu


Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli govori pored delova iranske rakete, u vojnoj bazi blizu Vašingtona
Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli govori pored delova iranske rakete, u vojnoj bazi blizu Vašingtona

Sjedinjene Države su u četvrtak prvi put predstavile delove, kako su saopštile, iranskog oružja kojim su snabdeveni pripadnici pobunjeničkog plemena Huti u Jemenu, navodeći da je reč o čvrstom dokazu da je Teheran kršio rezolucije Ujedinjenih nacija.

Među oružjem su bili ostaci, kako je ustvrdio Pentagon, balističke rakete kratkog dometa iranske proizvodnje koja je 4. novembra iz Jemena ispaljena na međunarodni aerodrom izvan saudijske prestonice Rijad, kao i bespilotna letelica i anti-tenkovsko oružje koje su Saudijci uzeli iz Jemena.

Iran je demantovao navode da je Hutije snabdeo tim oružjem i u četvrtak ocenio da je prikazano naoružanje "fabrikovano".

Sjedinjene Države su priznale da ne mogu precizno da kažu kada je oružje prebačeno Hutijima i, u pojedinim slučajevima, ni kada je upotrebljeno. Agencija Rojters prenosi da trenutno nije moguće potvrditi, iz nezavisnih izvora, gde je oružje proizvodeno ili upotrebljeno.

Međutim, američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli izrazila je uverenje da se Teheran može okriviti za snabdevanje oružja.

"Ovo je iranska proizvodnja, iranska sedišta, oružje koje su dali Iranci", saopštila je Hejli na konferenciji za novinare u vojnom hangaru u bazi Anakostija-Boling, blizu Vašingtona.

Pentagon je saopštio da je oružje dobio od Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, koja podržava jemensku vladu i bori se protiv Hutija u građanskom ratu u Jemenu koji traje više od dve godine.

Oružje je predstavljeno u okviru nove politike predsednika Donalda Trampa koja predviđa oštriji stav prema Iranu.

Američka ambasadorka najavila je i formiranje koalicije "za suprostavljanje Iranu i njegovim potezima".

Prema rezoluciji Ujedinjenih nacija, Teheranu je zabranjeno da snabdeva, prodaje ili prebacuje oružje izvan zemlje bez odobrenja Saveta bezbednosti. Odvojenom rezolucijom svetske organizacije zabranjena je prodaja oružja lideru Hutija Abdulu Maliku al-Hutiju i drugima.

Iran je u četvrtak odbacio američke optužbe kao neosnovane.

"Tim optužbama pokušavaju se prikriti saudijski ratni zločini u Jemenu, uz saučesništvo SAD, i skrenuti međunarodna i regionalna pažnja sa agresije protiv stanovnika Jemena", navodi se u saopštenju iranske misije pri Ujedinjenim nacijama.

XS
SM
MD
LG