Linkovi

Meksički narkobos El Majo i El Čapov sin uhapšeni u Teksasu


Kombinacija slika koje je obezbedio Stejt department prikazuje Ismaela El Maja Zambadu, vođu meksičkog kartela Sinaloa i Hoakina Guzmana Lopeza, sina El Čapa (Foto: AP/U.S. Department of State)
Kombinacija slika koje je obezbedio Stejt department prikazuje Ismaela El Maja Zambadu, vođu meksičkog kartela Sinaloa i Hoakina Guzmana Lopeza, sina El Čapa (Foto: AP/U.S. Department of State)

Meksički narko-bos Ismael El Majo Zambada i sin njegovog bivšeg partnera Hoakina El Čapa Guzmana, uhapšeni su u četvrtak u El Pasu u Teksasu, u uspešnoj akciji američkih vlasti, koja bi takođe mogla da preoblikuje meksičku kriminalnu scenu.

El Majo Zambada izjasnio se da nije kriv za američke optužbe za trgovinu drogom, pokazuju sudski spisi, koje prenosi Rojters. Sudski zapisnici pokazuju da se Zambada u petak odrekao prava da se lično pojavi pred sudom i naložio da se u njegovo ime uloži izjava da nije kriv. Njemu je određen pritvor bez kaucije i zakazano je da u sledeću sredu bude izveden pred američku sutkinju za prekršaje En Berton, pokazuju spisi iz suda.

Njegov advokat nije odmah odgovorio na zahteve za komentar.

Zambada je jedan od najvećih trgovaca ljudima u istoriji Meksika i suosnivač kartela "Sinaloa" sa El Čapom, koji je izručen Sjedinjenim Državama 2017. i služi doživotnu kaznu u zatvoru maksimalne bezbednosti.

I Zambada i Hoakin Guzman Lopez, El Čapov sin, suočavaju se sa višestrukim optužbama u SAD zbog prebacivanja ogromnih količina droge na američke ulice, uključujući i fentanil, koji je postao vodeći uzrok smrti Amerikanaca između 18 i 45 godina.

Avion u kojem se veruje da su bili El Majo i sin El Čapa (Foto: Reuters/Jose Luis Gonzalez)
Avion u kojem se veruje da su bili El Majo i sin El Čapa (Foto: Reuters/Jose Luis Gonzalez)

Zambada, za koga se veruje da ima 70 godina, i Guzman Lopez, koji ima 30, privedeni su posle sletanja privatnim avionom u oblast El Pasa.

Zambadu je u Sjedinjene Države "namamio" Guzman Lopez, prema trojici sadašnjih i bivših američkih zvaničnika upoznatih sa operacijom koji su tražili anonimnost da bi otvoreno govorili o događajima.

Američke vlasti su narko bosove postavile kao ključne mete, često sklapajući sporazume o priznanju krivice u zamenu za informacije koje dovode do hvatanja drugih visokorangiranih ličnosti kartela. Rojters nije mogao odmah da potvrdi da je postignut sporazum o priznanju krivice, ali ako je Guzman Lopez izdao Zambadu, to bi moglo imati velike posledice za kartel Sinaloa.

Krvavi rat unutar kartela izbio je 2008, kada je priveden još jedan visoki vođa Sinaloe. Članovi njegove porodice optužili su El Čapa da je organizovao hapšenje sa meksičkim vlastima, što je izazvalo nasilni raskol između dve moćne frakcije kriminalne grupe.

Nova generacija narko-bosova

Guzman Lopez je jedan od četiri El Čapova sina, poznat kao Los Čapitos, ili Mali Čapo koji su nasledili očevu frakciju Sinaloa kartela. Njegov brat Ovidio Guzman uhapšen je prošle godine i izručen Sjedinjenim Državama. Poslednjih godina, kartel "Sinaloa" postao je najveća meta za američke vlasti, koje su optužile kriminalnu organizaciju da je najveći snabdevač fentanila za Sjedinjene Države.

Zambada i Guzman Lopez suočavaju se sa višestrukim optužbama u SAD zbog toga što su rukovodili kriminalnim operacijama kartela, kao i mrežom za proizvodnju i trgovinu fentanila, rekao je američki državni tužilac Merik Garland.

Jedan radnik na aerodromu Santa Tereza, u blizini El Pasa, u četvrtak popodne je rekao Rojtersu da je video kako je avion Beechcraft King Air sleteo na pistu, gde su već čekali federalni agenti.

"Dve osobe su izašle iz aviona i privedene su bez problema", rekao je muškarac, koji je odbio da kaže svoje ime iz brige za svoju bezbednost.

„Delovalo je kao prilično normalna, završena stvar“, dodao je on.

Američke vlasti su nudile nagradu od 15 miliona dolara za Zambadino hapšenje, a za Guzmana Lopeza 5 miliona.

Kartel Sinaloa prodaje drogu u više od 50 zemalja širom sveta i jedna je od dve najmoćnije organizovane kriminalne grupe u Meksiku, prema američkim vlastima. Zambadini i El Čapovi sinovi pripadaju dvema različitim generacijama trgovaca ljudima, sa različitim stilovima. Zambada je poznat po tome što je "stara škola" trgovaca droge, koji je radio u senci. Nasuprot tome, El Čapovi sinovi imaju reputaciju trgovaca droge koji su privlačili pažnju dok su se penjali u hijerarhiji kartela.

El Čapovi sinovi su nasilniji i nepromišljeniji od Zambade, koji je imao reputaciju oštroumnog operatera.

Zambadini i El Čapovi sinovi su imali napet odnos otkako je njihov otac izručen 2017, a današnja hapšenja mogla bi da izazovu nestabilnost ili čak nasilje u njihovim sredinama u severnoj državi Sinaloa. Njihova hapšenja bila su deo zajedničke operacije Federalnog istražnog biroa i Sekrerarijata za nacionalnu bezbednost.

Američke vlasti su tokom prošle godine podigle nove optužnice protiv Zambade i Guzmanovih sinova po novim tačkama u Sjedinjenim Državama koje se odnose na šverc fentanila, kao i na dostavu hemikalija u ilegalne laboratorije kojima upravlja njihova kriminalna organizacija. Tokom decenija, kartel je uspostavio sofisticirane lance snabdevanja za prebacivanje droge širom sveta i snabdevanje strogo regulisanih hemikalija u svoju matičnu bazu u Sinaloi.

U četvrtak je Rojters objavio istragu koja je otkrila kako je hemikalije koje se koriste u proizvodnji fentanila (prekursore) zapanjujuće lako i jeftino kupiti na internetu od kineskih prodavaca koji isporučuju supstance od vrata do vrata u Severnoj Americi.

„Fentanil je najsmrtonosnija droga sa kojom se naša zemlja ikada suočila, a Sekretarijat za pravosuđe neće imati mira sve dok svaki vođa kartela, član i saradnik odgovoran za trovanje naših zajednica ne bude pozvan na odgovornost“, dodao je Garland.

XS
SM
MD
LG