Linkovi

SAD: Optužnice protiv 15 lidera meksičkog kartela


Džef Sešns, američki sekretar za pravosuđe, saopštio je nove mere protiv kartela Halisko na konferenciji za novinare 16. oktobra 2018.
Džef Sešns, američki sekretar za pravosuđe, saopštio je nove mere protiv kartela Halisko na konferenciji za novinare 16. oktobra 2018.

SAD su uvele mere protiv meksičke kriminalne organizacije Kartel Halisko Nueva Henerasion (ili CJNG). Grupa se bavi različitim kriminalnim aktivnostima – od krijumčarenja droge do mučenja i ubistava. Američki sekretar za pravosuđe Džef Sešns saopštio je da je njegov sekretarijat podigao optužnicu protiv 15 lidera grupe, njenih finansijera i distributera narkotika. Kako izveštava Zlatica Houk, te optužnice su deo šireg pokušaja američke vlade da zaštiti svoje građane od transnacionalnog kriminala.

Baza kartela je u zapadnoj meksičkoj državi Halisko, ali on ima mrežu krijumčara širom Meksika kao i u Sjedinjenim Državama, Evropi, Australiji i Aziji.

"Smatramo da je ovaj kartel. Nju Halisko, jedna od pet najopasnijih transnacionalnih kriminalnih organizacija na svetu. On nanosi nezamislivu štetu građanima naše zemlje”, saopštio je Džef Sešns, sekretar za pravosuđe.

Teritorija kartela MS13 u El Salvadoru.
Teritorija kartela MS13 u El Salvadoru.

Šef kartela je Nemesio Osegera Servantes, poznat pod nadimkom El Menčo. SAD nude nagradu od 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja.

“Podigli smo optužnice protiv vođe grupe i njegovog sina. Sekretarijat za finansije je označio oca, koji je u podzemlju poznat kao El Menčo, kao prvog čoveka kartela”, saopštio je Sešns.

Sešns dodaje da je Sekretarijat za pravosuđe uspostavio pet timova koji će se baviti transnacionalnim kriminalnim organizacijama koje su najopasnije po Amerikance. Među njima su Hezbolah i četiri latinoameričke grupe.

"MS-13, kartel Sinaloa, Klan del Golfo i Kartel de Halisko Nueva Henerasion – Nju Halisko (ili CJNG) - koji je jedan od najmoćnijih i najvećih kartela u celom Meksiku.”

Sekretarijat pravosuđa sarađuje sa drugim agencijama za sprovođenje zakona u SAD kao i vladama drugih zemalja.

"Širom sveta, Stejt department gradi međunarodnu saradnju i pomaže partnerskim zemljama poput Meksika da ojačaju institucije kako bi se bolje borile protiv krijumčarenja narkotika”, izjavila je Kirsten Medison iz Biroa za međunarodne narkotike i sprovođenje zakona.

Američki zvaničnici ističu da je saradnja vlade Meksika ključna u borbi protiv trgovine drogom u obe zemlje.

XS
SM
MD
LG