Linkovi

Univerzitet Kolumbija zbog protesta otkazao glavnu ceremoniju za diplomce


Njujorški policajci stoje na ulazu u Kolumbija univerzitet u Njujorku 6. maja 2024.
Njujorški policajci stoje na ulazu u Kolumbija univerzitet u Njujorku 6. maja 2024.

Univerzitet Kolumbija otkazao je u ponedeljak svoju glavnu diplomsku ceremoniju, zato što su propalestinski protesti uzburkali kampus univerziteta koji spada u grupu od osam najprestižnijih privatnih univerziteta na severoistoku SAD, takozvanu "Ligu bršljana" (Ivy League). Kolumbija će ipak održati manje ceremonije na pojedinačnim fakultetima.

„Zabrinutost za bezbednost bila je jedan od glavnih razloga za našu odluku o tome da li da održimo veliku diplomsku ceremoniju“, rekao je jedan zvaničnik univerziteta, koji nije želeo da bude identifikovan.

Ceremonija za diplomce je bila zakazana za 15. maj. U saopštenju, Kolumbija je proteklih nekoliko nedelja nazvala "neverovatno teškim za našu zajednicu".

Protesti na Kolumbiji, koji su privukli nacionalnu pažnju, inspirisali su slične demonstracije na desetinama univerziteta širom SAD. Studenti su pozvali na prekid vatre u Gazi i zahtevali da se njihove škole odvoje od kompanija koje su povezane sa Izraelom.

Hamas je u ponedeljak saopštio da prihvata predlog o prekidu vatre sa Izraelom u Gazi. Izrael navodi da je u pitanju "mekši" egipatski predlog koji nije prihvatljiv za Izrael.

Tokom sedam meseci rata, više od 34.600 Palestinaca je ubijeno u izraelskim vojnim operacijama u Gazi, prema izjavama zdravstvenih zvaničnika u enklavi kojom upravlja Hamas. Rat je počeo kada su ekstremisti Hamasa napali Izrael 7. oktobra, ubili oko 1.200 ljudi i oteli još 252, od kojih se za 133 veruje da su i dalje u zatočeništvu u Gazi.

Kako su se protesti širili američkim fakultetima, neki univerziteti, među kojima je Kolumbija, pozvali su specijalnu policiju da zaustavi proteste, pri čemu je uhapšeno više stotina demonstranata, pozivajući se na ključnu potrebu da kampusi budu bezbedna mesta. Grupe za građanska prava su osudile te taktike kao nepotrebno nasilno kršenje slobode izražavanja.

Zbog nereda na kampusima, koledži širom SAD su morali da promene lokaciju održavanja diplomskih ceremonija, modifikuju ih ili potpuno otkažu.

U aprilu, Univerzitet Južne Kalifornije otkazao je svoju ceremoniju na glavnoj bini, nedelju dana pošto je otkazao govor muslimanske studentkinje, akademski najuspešnije u svojoj generaciji, koja tvrdi da ju je ućutkala antipalestinska mržnja.

Kolumbija je saopštila da će se konsultovati sa studentskim liderima o tome kako da se pristupi diplomskim svečanostima.

Demonstracije su postale vruće političko pitanje u napetoj izbornoj godini u SAD, gde aktuelni demokratski predsednik Džo Bajden i bivši republikanski predsednik Donald Tramp vode trku za Belu kuću.

Republikanski predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson, koji je upravu Kolumbije optužio da su suviše popustljivi prema demonstrantima tokom posete kampusu u aprilu, u ponedeljak ih je ponovo kritikovao, navodeći da je zbog odluke da se otkaže glavna ceremonija hiljade diplomaca ostalo uskraćeno prilike da dobije priznanje koje zaslužuju.

Policija Los Anđelesa raščistila je protestni kamp na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu, 2. maja 2024. (Foto: Rojters/David Swanson)
Policija Los Anđelesa raščistila je protestni kamp na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu, 2. maja 2024. (Foto: Rojters/David Swanson)

Za ponedeljak uveče, izraelska aktivistička grupa Izraelsko-američki savet, planira protestni skup kako bi izrazili podršku jevrejskim, izraelsko-američkim i američkim studentima. Savet je proteste na kampusu nazvao "antisemitskim i anti-izraelskim".

Na Univerzitetu Harvard u Kembridžu u Masačusetsu, privremeni predsednik Alan Garber rekao je da demonstranti koji i dalje učestvuju u protestima "kampujući" u šatorima na kampusu neće moći da polažu ispite, borave u univerzitetskom smeštaju ili budu na kampusu dok im se ne vrate ta prava.

"Dok počinjemo velike pripreme za diplomsku ceremoniju, kršenje naše politike ima sve važnije posledice", rekao je Garber pozivajući se na žalbe nekih studenata da ih protestni kamp ometa u spavanju, učenju i slobodnom kretanju po kampusul.

Na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA), gde su se proizraelski i propalestinski demonstranti sukobili prošle nedelje, a policija uhapsila više od 200 osoba uklanjajući propalestinski kamp, rektor Džin Blok je objavio formiranje nove kancelarije za bezbednost na kampusima.

XS
SM
MD
LG