Linkovi

SAD i Izrael se povlače iz Uneska


Sjedinjene Države saopštile su da se povlače iz Uneska, optužujući tu organizaciju za "anti-izraelsku" pristrasnost.

"Ta odluka nije lako doneta i odražava zabrinutost Sjedinjenih Država u pogledu stanja u Unesku, potrebe za korenitom reformom u organizaciji i nastavka anti-izraelskih predrasuda", saopštila je portparolka Stejt departmenta Heder Nojert.

Odluka o povlačenju stupiće na snagu 31. decembra, potvrdio je Stejt department.

Nekoliko sati kasnije, Izrael je takođe objavio da će napustiti tu organizaciju Ujedinjenih nacija.

"Premijer je naložio ministarstvu spoljnih poslova da pripremi izraelsko povlačenje iz organizacije zajedno sa Sjedinjenim Državama", saopšteno je iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Takođe je navedeno da Netanjahu "pozdravlja odluku predsednika Trampa da se povuče iz Uneska. "To je hrabra i moralna odluka zato što je Unesko postao teatar apsurda i zato što iskrivljuje istoriju umesto da je čuva", ističe se u saopštenju.

Unesko je prethodno saopštio da duboko žali zbog američke odluke o povlačenju.

Irina Bokova (arhivski snimak)
Irina Bokova (arhivski snimak)

"Verujem da smo svih ovih godina, napravili veoma snažno partnerstvo koje je veoma važno za spoljnopolitičku i ukupnu agendu Sjedinjenih Država. Zbog toga sam sa dubokim žaljenjem primila pismo državnog sekretara", saopštila je generalna direktorka Irina Bokova na konferenciji za novinare.

Bokova je potvrdila da će Sjedinjene Države imati status posmatrača u Unesku i da će im, kao jednom od osnivača agencije, biti data prilika da ponovo postane članica.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli rekla je da je odluka o povlačenju bila neophodna "zbog nečuvene i političke odluke" da se stari grad Hebron proglasi palestinskom svetskom baštinom.

"Svrha Uneska je dobra. Nažalost, njegova ekstremna politizacija je postala hronična sramota. Američki poreski obveznici ne bi više trebalo da plaćaju za politiku koja je u suprotnosti sa našim principima i kojom se pravda i zdrav razum izvrgavaju ruglu", poručila je Hejli.

Predsedavajući Odbora za spoljne poslove, Predstavničkog doma, Ed Rojs rekao je da je povlačenje iz Uneska " za žaljenje, ali da je reč o adekvatnom potezu imajući u vidu "loše upravljanje organizacijom i uznemirujuću anti-izraelsku pristrasnost".

Vašington je 2011. godine značajno smanjio izdvajanje za tu organizaciju, u znak protesta zbog odluke da se da se Palestinci prime u punopravno članstvo.

Sjedinjene Države povukle su se iz Uneska i 1984 godine, pod predsednikom Ronaldom Reganom, zbog, kako je tada saopšteno, navodnog lošeg upravljanja finansijama i anti-američke pristrasnosti. Amerika je ponovo postala članica 2002. godine, za vreme predsednika Džordža Buša.

XS
SM
MD
LG