Linkovi

Istraživanje: Američki srednjoškolci imaju manje seksa nego ikada


FOTO: Silueta mladića i devojke u Kanzas Sitiju u Misuriju 11. maja 2022. (Arhiva: AP Photo/Charlie Riedel)
FOTO: Silueta mladića i devojke u Kanzas Sitiju u Misuriju 11. maja 2022. (Arhiva: AP Photo/Charlie Riedel)

U prvim godinama pandemije došlo je do velikog pada u broju srednjoškolaca koji imaju seksualne odnose u SAD, pokazala je vladina studija.

Seks među tinejdžerima je postao sve manje uobičajen i pre kovida 19.

Pre oko trideset godina, više od polovine američkih tinejdžera je navelo da imaju seksualne odnose, prema velikoj vladinoj studiji koja se sprovodi na svake dve godine. Do 2019. godine, ta stopa je opala na 38%.

U 2021. godini, 30% tinejdžera se izjasnilo da su bar jednom imali seksualni odnos. To je najveći pad zabeležen od početka sprovođenja studije.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u četvrtak su objavili izveštaje kojima se analiziraju najnovija otkrića iz studije koja razmatra rizične oblike ponašanje među mladima, među kojima su pušenje, konzumiranje alkohola, seks, i nošenje oružja.

Više od 17.000 učenika iz 152 državne i privatne srednje škole odgovorilo je na pitanja iz ankete 2021. Učešće je bilo dobrovoljno, bila je potrebna dozvola roditelja, ali su odgovori bili anonimni.

CDC je takođe konstatovao pad broja učenika koji kažu da trenutno imaju seksualne odnose ili koji su imali najmanje četiri seksualna partnera do sada.

Pad očigledno ima dosta veze sa pandemijom, tokom koje su deca bila izolovana kod kuće u dugim vremenskim periodima, i često pod većim nadzorom odraslih nego inače, kažu eksperti.

Zdravstveni zvaničnici obično teže da vide trendove koji dovode do manje tinejdžerskih trudnoća i zaraza seksualno prenosivih bolesti, ali pad stope seksa među tinejdžerima takođe se poklapa sa sve češćim izveštajima o društvenoj izolaciji i lošem mentalnom zdravlju.

Mislim da rezultati uzeti zajedno stvaraju sliku srednjoškolaca koji grade manje snažnih, ličnih veza sa drugima, koje mogu da zaštite mentalno zdravlje", kaže Lora Lindberg, istraživačica sa Univerziteta Ratgers, koja proučava seksualno ponašanje adolescenata.

Ovo je prilika da se kaže da tinejdžeri možda imaju premalo seksa", kaže Lindberg, koja nije učestvovala u izradi izveštaja.

Ketlin Etir iz Centara za kontrolu bolesti kaže da taj pad stope tinejdžerskog seksa može da bude dobra stvar ako znači da više mladih ljudi donosi zdrave odluke da kasnije stupi u seksualne odnose i smanji broj svojih partnera.

Ali ono što me brine je što je to potencijalno odraz socijalne izolacije", kaže Etir, direktorka divizije CDC za zdravlje adolescenata i dece školskog uzrasta.

Tinejdežeri u renoviranom klubu za mlade u Orlandu na Floridi, 7. marta 2023. (AP/Scott Iskowitz)
Tinejdežeri u renoviranom klubu za mlade u Orlandu na Floridi, 7. marta 2023. (AP/Scott Iskowitz)

Studija za 2023. godinu, koja će pokazati da li je pad bio samo privremen, je u toku.

Još jedno otkriće: proporcija školske dece koja se identifikuju kao heteroseksualci je opala na oko 75%, sa 89% iz 2015. U međuvremenu, udeo dece koja se identifikuju kao lezbejke, gej ili biseksualci je porastao na 15%, sa 8% iz 2015, kada je u studiji počelo da se postavlja pitanje seksualne orijentacije.

Porasla je i proporcija mladih koji su se identifikovali kao "drugo", ili su rekli da nisu sigurni u pogledu svoje seksualne orijentacije. Te promene su bar delimično povezane sa društvenim promenama, tokom kojih je smanjena stigma izražavanja druge seksualne orijentacije osim heteroseksualne, ističe Lindberg.

XS
SM
MD
LG