Linkovi

SAD: Rast poslova u sektoru čiste energije dva puta veći od nacionalnog proseka


Turbine na vetar u Palm Springsu u Kaliforniji, 7. marta 2024.
Turbine na vetar u Palm Springsu u Kaliforniji, 7. marta 2024.

Stopa zapošljavanja u industriji čiste energije u Sjedinjenim Državama 2023. je bila više nego dva puta veća u odnosu na ukupni rast poslova u zemlji, a sindikalno udruživanje u toj oblasti je po prvi put nadmašilo ono u široj industriji energetike, saopštio je u sredu američki Sekretarijat za energetiku.

U proizvodnji čiste energije - uključujući solarnu, nuklearnu, energiju vetra i poslove na akumuliranju energije, otvoreno je 142.000 novih radnih mesta, što je rast od 4,2% prošle godine, dok je 2022. godine on iznosio 3,9%, navodi se u izveštaju o američkoj energiji i zapošljavanju. Ta stopa je znatno veća od ukupne stope rasta zapošljavanja u SAD od 2% tokom 2023.

Stopa sindikalizacije u industriji čiste energije je dostigla 12,4%, što je više od 11% koliko iznosi u ukupnoj industriji energetike. Tome je doprineo rast sindikata u građevinskoj i komunalnoj industriji, i usvajanje zakona 2022. među kojima je dvostranački zakon CHIPS, kojim se daju subvencije domaćim proizvodjačima poluprovodnika, i zakon predsednika Džoa Bajdena o smanjenju inflacije, saopštio je Sekretarijat za energetiku.

Očekuje se da će građevinski poslovi u čistoj energiji, čiji rast pokreću novi zakoni kao i investicije u privatnom sektoru, "decenijama nastaviti da grade infrastrukturu čiste energije koja nam je potrebna", rekla je novinarima Betoni Džons iz Sekretarijata za energetiku.

Dok članovi sindikata "mogu da se premeštaju sa projekta na projekat, postoji kontinuitet tog rada kako bi radnici mogli da ostvare karijeru u toj industriji", rekla je.

Zapošljavanje u komunalnoj industriji i industriji solarnih panela porasla je za 5,3 odsto, dodajući više od 18.000 radnih mesta, navodi se u saopštenju. Industrija solarnih instalacija u Kaliforniji, državi sa najviše stanovnika u Americi, navodi da je izgubila više od 17.000 poslova zbog visokih kamata i činjenice da je Kalifornija smanjila stopu sume po kilovatu koje građani dobijaju kao prihod od viška električne energije koje proizvedu njihovi solarni paneli.

U industriji fosilnih goriva, podaci o zapošljavanju su mešoviti. Radna snaga u dobijanju prirodnog gasa je porasla za više od 77.000 poslova, ili 13,3%, dok je zapošljavanje u naftnoj industriji palo za više od 44.000, odnosno 6 procenata. Zapošljavanje u industriji uglja je opalo za skoro 8.500, ili 5,3% kako je proizvodnja energije nastavila da se sa uglja premešta na gas, vetar i sunce.

Savetnik Bele kuće za klimatska pitanja Ali Zaidi rekao je reporterima da je izveštaj pokazao predanost administracije energetskoj i klimatskoj bezbednosti.

Energetika je u Americi i dalje pretežno sektor u kome većinom rade muškarci, sa prosekom od 73% muške radne snage 2023, u poređenju sa nacionalnim prosekom gde muškarci obavljaju 53% ukupnih poslova. Isti su i podaci iz prethodne godine. Žene su dobile oko polovine novih poslova u energetici dodatih 2022, ali samo 17% poslova otvorenih 2023, dodaje se u izveštaju.

XS
SM
MD
LG