Linkovi

SAD vide pretnju za američke vojnike na Bliskom istoku, rizik od eskalacije


Američki državni sekretar Entoni Blinken i sekretar za odbranu Lojd Ostin u Stejt departmentu 11. aprila 2023.
Američki državni sekretar Entoni Blinken i sekretar za odbranu Lojd Ostin u Stejt departmentu 11. aprila 2023.

Američki državni sekretar Entoni Blinken i sekretar za odbranu Lojd Ostin izjavili su u nedelju da SAD očekuju da rat Izraela i Hamasa eskalira zbog umešanosti iranskih saradnika i produženih ruka u regionu, i poručili da je Bajdenova administracija spremna da odgovori ako američki vojnici ili osoblje postanu meta neprijateljstava.

“To nije ono što želimo. Ne želimo eskalaciju", rekao je Blinken. "Ne želimo da naši vojnici budu pod napadom. Ali ako se to dogodi, spremni smo."

Slične ocene izneo je Ostin, navodeći: "vidimo mogućnosts značajne eskalacije naapda na naše vojnike i građane širom regiona."

Blinken je izjavio za NBC Njuz da su se, posle oslobađanja dvoje američkih državljana u petak, Sjedinjene Države nadale da će palestinska islamistička grupa Hamas, koja je napala Izrael 7. oktobra i ubila oko 1.400 ljudi, osloboditi još talaca.

Izrael je odgovorio na napad smrtonosnim vazdušnim udarima na Gazu, enklavu dugu 45 kilometara u kojoj živi 2,3 miliona ljudi, a kojom Hamas upravlja od 2006. godine. Prema saopštenjima palestinskih zvaničnika, u izraelskim vazdušnim udarima je ubijeno više od 4.700 ljudi.

"Brine nas potencijalna eskalacija. Zapravo vidimo mogućnost značajne eskalacije napada na naše vojnike i građane širom regiona", rekao je Ostin u programu televizijie ABC "This Week".

"Ako bilo koja grupa ili zemlja pokušava da proširi ovaj konflikt, naš savet je - nemojte."

SAD su proteklih nedelja uputile značajnu pomorsku silu na Bliski istok, uključujući dva nosača aviona, prateće brodove, i oko 2.000 marinaca.

Amerika jača borbenu gotovost na Bliskom istoku
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

U subotu, Pentagon je saopštio da šalje svoj sistem THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) i dodatne raketne sisteme Patriot u region, u odgovor na nedavne napade.

Prošle nedelje, američki vojni brod je oborio više od deset dronova i četiri krstareće rakete koje su iz Jemena ispalili Hutiji, koje podržava Iran. Dronovi i rakete su takođe gađali dve baze u kojima su smešteni američki vojnici u Iraku.

SAD imaju 2.500 vojnika u Iraku i još 900 u susednoj SIriji, čija je misija da savetuju i pomognu lokalnim snagama u borbi protiv Islamske države, koja je 2014. osovjila delove teritorije obe zemlje.

Stejt department je u nedelju upozorio američke građane da ne putuju u Irak posle nedavnih napada na američke vojnike i osoblje u regionu.

Blinken i Ostin su takođe govorili o potrebi za pronalaskom dugoročnog rešenja za Gazu, koju je Izrael okupirao u ratu 1967.

Izrael je nagomilao tenkove i vojnike blizu granice sa Gazom uoči najavljene kopnene ofanzive čiji je cilj da se uništi Hamas. Međutim, krajnji cilj Izraela u Gazi još nije poznat.

Blinken je izjavio da je potrebno da se pronađe način da se osigura da Hamas više ne bude mogao da izvrši napad kao što je bio onaj 7. oktobra, ali način koji ne bi podrazumevao nastavak izraelske uprave u Gazi.

XS
SM
MD
LG