Linkovi

SAD: Zapisivaćemo imena tokom glasanja o Jerusalimu


Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli
Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli

Generalna skupština Ujedinjenih nacija će na vanrednoj sjednici u četvrtak razmatrati poništavanje američkog priznavanja Jerusalima kao izraelske prijestonice. Uoči glasanja, američka ambasadorka u svjetskoj organizaciji Niki Hejli upozorila je da će pažljivo pratiti kako će koja zemlja glasati i da će e izvijestiti predsedsjednika Donalda Trampa o tome koje su države "glasale protiv Amerike". „Sjedinjene Države će zapisivati imena“, poručila je Hejli u pismi članicama.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija će, na zahtjev palestinskog izaslanika u svjetskoj organizaciji, razmatrati egipatski prijedlog rezolucije o odbacivanju priznanja Jerusalima, na koji su Sjedinjene Države uložile veto u Savjetu bezbjednosti u ponedeljak.

“Američki narod gubi strpljenje kada vidi da grupa zemalja, čiji je ukupni doprinos palestinskom narodu manje od jedan odsto od budžeta Agencije UN za palestinske izbjeglice, optužuje Sjedinjene Države da nisu dovoljno posvećene miru”, saopštila je američka ambasadorka Niki Hejli.

Rezolucija u Generalnoj skupštini će biti neobavezujuća, ali će glasanje za ili protiv prijedloga imati značajne političke posljedice. Izrael je uvijek smatrao Jerusalim svojom vječnom prijestonicom, ali Palestinci žele da njegov istočni dio bude glavni grad buduće palestinske države. Palestinski zvaničnici ocijenili su Sjedinjene Države, posle Trampove odluke da prizna Jerusalim kao izraelsku prijestonicu, više nisu pouzdan partner u mirovnom procesu.

"Umjesto da budu neutralne, da bi odigrale efikasnu ulogu, Sjedinjene Države su nažalost odlučile da budu veći Izraelci od njih samih. Zato su izabrale da izgube status posrednika između nas i Izraelaca. Ne možete da budete na izraelskoj strani i pretvarate se da posredujete između nas i njih”, naglasio je palestinski ambasador u Ujedinjenim nacijama Rijad Mansur.

Trampova administracija saopštila je da je posvećena rešenju zasnovanom na principu dvije države i da fizička lokacija američke ambasade ne bi trebalo da utiče na pregovore.

XS
SM
MD
LG