Linkovi

Vučić u Briselu: Ne očekujem ništa posebno od nove runde dijaloga


Ilustracija - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (foto: AP Photo/Darko Vojinovic)
Ilustracija - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (foto: AP Photo/Darko Vojinovic)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastaće se u sredu u Briselu, u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Sastanak se održava na poziv visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, a prisustvo su potvrdili predstavnici obe delegacije.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak održaće odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem od 15 časova, posle čega će uslediti trilateralni sastanak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio pre sastanka u Briselu da ne očekuje ništa posebno od nove runde dijaloga, ali i da je uveren da će ga evropski posrednici pažljivo saslušati.

"Očekujem da će (Kurti) da drami, dok mu ne kažem da se zaustavi. Onda će da izađe i da kaže ljudima šta je radio 'mali Putin', baš kao i uvek. Ništa posebno", rekao je Vučić novinarima u Briselu.

Kazao je i da će se boriti "za interese srpskog naroda na Kosovu i ukazati na tešku poziciju Srba", ali da ne očekuje velike zaključke.

Vučić se prethodno sastao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Na Instagramu je napisao da su imali "vrlo dobar sastanak" i da su razgovarali o situaciji na Kosovu i Metohiji i u regionu, globalnim pitanjima, kao i o perspektivama politike proširenja u svetlu rezultata nedavno održanih evropskih izbora.

"Poručio sam da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom, ali da je za isti posebno važno ispunjenje do sada postignutih dogovora, kao i obezbeđivanje dostojnog i bezbednog života za sve Srbe u južnoj pokrajini", naveo je.

"Ponovio sam da Srbija posvećeno radi na približavanju EU, ispunjavanju evropskih standarda, prvenstveno zarad boljeg života svojih građana i naglasio da će naša zemlja nastaviti da se usaglašava sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnog politikom EU, štiteći pritom svoje nacionalne interese", istakao je Vučić i dodao da je još jednom zahvalio Šarlu Mišelu na "podršci koju EU pruža Srbiji na njenom evropskom putu, posebno kroz Evropski plan rasta za Zapadni Balkan."

Vučić se sastao i da komesarom EU za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem, sa kojim je razgovarao o procesu pristupnih pregovora, kao i o neophodnim koracima za otvaranja novog klastera u pregovorima Srbije sa EU.

"Uzimajući u obzir kako reforme koje je Srbija preduzela na ostvarivanju EU standarda, tako i preporuke EK da je Srbija tehnički i suštinski spremna da napravi novi korak ka članstvu u EU", kazao je Vučić i dodao da se nada da će nastupajuće mađarsko predsedavanje Savetu EU dati dodatni impuls za približavanje, kako Srbije, tako i čitavog regiona evropskoj porodici.

Prethodno se sastao i sa generalnim direktorom Direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom, sa kojim je razgovarao o nastavku evropskog puta i načinima za ubrzanje procesa evrointegracija Srbije.

"Posebna tema razgovora bili su i koraci koje Srbija treba da preduzme u ostvarivanju svoje reformske agende, kao i primeni plana rasta EU za Zapadni Balkan, a sve u cilju približavanja jedinstvenom tržištu EU", naveo je Vučić na Instagramu.

Dodao je da su se u razgovoru osvrnuli i na veoma važne teme zelenih koridora i sve druge teme od značaja za Srbiju i region.

Kurti: Nemam velika očekivanja

Premijer Aljbin Kurti takođe nije izrazio velika očekivanja od prvog sastanka posle devet meseci. On je, međutim, naglasio da će se u susretima sa evropskim posrednicima, ali i sa Vučićem, izneti ideje za dalje.

"Verujem da će, između ostalog, sutrašnji sastanak, kako bilateralni tako i trilateralni, biti za rekapitulaciju ovog trogodišnjeg procesa, da vidimo u kakvom smo stanju i koje su ideje kako da idemo dalje“, naveo je Kurti, a prenosi prištinski list Koha.

Prema Kurtijevim rečima, evropsko rešenje za dobrosusedske odnose sa Srbijom je sporazum postignut prošle godine u Briselu i njegov aneks dogovoren u Ohridu.

„To do danas nije sprovedeno jer i pre nego što imamo implementaciju imamo sistematsko kršenje Sporazuma od strane Srbije, a to je kulminiralo pismom Brnabić od 13. decembra prošle godine, gde je Srbija istupila iz Osnovnog sporazuma i odatle dolaze svi naši problemi”, rekao je Kurti.

Lajčak: Dijalog je "na prekretnici"

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav lajčak rekao je dan ranije da je dijalog dve strane trenutno "na prekretnici" jer Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić zastupaju stavove i interese svog naroda, ali da je za posrednike izazov to što oni imaju dijametralno suprotne pristupe dijalogu.

Lajčak je u podkastu Sbunkera ukazao da ne može doći do normalizacije odnosa Srbije i Kosova ukoliko postoji konflikt na terenu.

On je istakao da Ohridski sporazum daje jasan okvir za kretanje napred i da otvara vrata za pregovore o konačnom pravno-obavezujućem sporazumu između Beograda i Prištine, "a da bi se stiglo do tamo, obe strane moraju u potpunosti da primene ono što je dogovoreno u Ohridu, što se za sada ne dešava“.

Sa druge strane, imamo tenzije, nasilne eskalacije i konflikt, krize na terenu, upozorio je Lajčak, naglašavajući da to primorava njega i njegov tim da se bave kriznim menadžmentom i deeskalacijom, umesto da se fokusira na normalizaciju.

Prema njegovom mišljenju, ličnosti Vučića i Kurtija i njihovi pristupi procesu normalizacije zaista nisu pružili mnogo prostora za napredovanje.

Lajčak je poručio da obe strane treba da predstave sporazum svojim javnostima i parlamentima, što znači da to zaista mora da bude "dokument koji i Kosovo i Srbija mogu da 'prodaju' na domaćem terenu."

Lajčak je podsetio da takvo shvatanje nije prisutno u diskusijama i da se zato u dijalogu nije napredovalo onoliko daleko i brzo koliko bi želeo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti poslednji put su se sastali 14. septembra prošle godine.

Tad se razgovaralo o primeni plana dogovora koji su lideri ranije tokom 2023. postigli u Briselu i Ohridu.

Taj susret je bio neuspešan, a završio se tako što je premijer Kosova otvoreno optužio evropskog posrednika Lajčaka da "nije neutralan".

Desetak dana kasnije, dogodio se napad u Banjskoj na Kosovu, gde su naoružane grupe Srba napale kosovsku policiju, ubivši jednog policijskog službenika.

U tom sukobu su ubijena i tri srpska napadača, što je izazvalo zabrinutost za stabilnost u regionu.

Krajem oktobra je bio još jedan neuspeo pokušaj da strane približe stavove gde su se uključili i ključni lideri iz evropskih zemalja: nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Kurti i Vučić su imali odvojene sastanke sa evropskim liderima, ali dogovor ni tada nije postignut.

U izveštaju su korišćeni materijali agencije Fonet

XS
SM
MD
LG