Linkovi

Senatori Džonson i Marfi: Amerika će podržati sporazum koji postignu Srbija i Kosovo


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa senatorima iz SAD Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem u Beogradu, 6. septembra 2019. (Foto: Rade Ranković, VOA)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa senatorima iz SAD Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem u Beogradu, 6. septembra 2019. (Foto: Rade Ranković, VOA)

Amerika će podržati sporazum koji postignu Srbija i Kosovo i Vašington želi da učini sve što može kako bi podržao dijalog i proces Beograda i Prištine u kojem oba naroda moraju nešto da daju i nešto da dobiju, poručili su američki senatori Ron Džonson i Kris Marfi tokom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u petak u Beogradu.

Sa druge strane, posle susreta sa američkim senatorima, Vučić je rekao da Srbija ne može da prizna nezavisnost ako ne dođe do kompromisnog rešenja, kao i da je interes Srbije intenziviranje političkog dijaloga sa SAD na visokom nivou.

Ron Džonson kao republikanac i Kris Marfi kao demokrata su istakli da su došli da bi preneli potpuno jasnu poruku da su i republikanci i demokrate u Kongresu uz Srbiju i da žele snažnije partnerstvo.

"Amerika je ovde da vam bude prijatelj i obe nacije će imati veliku podršku u postizanju sporazuma", rekao je Džonson i dodao da Amerika ne vrši pritisak na Srbiju: "Umesto reči pritisak, ja bih upotrebio reč podrška. Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, bio je jasan kada je naglasio da Amerika pruža podršku Srbiji i Kosovu, čime daje prostor da dve nacije odluče same kakav će biti sporazum i dogovor. I na kraju tog procesa mi ćemo podržati sporazum koji postignu dve strane", rekao je Džonson

Senator Marfi, rekao je da se nada da će i vlasti u Prištini nakon kosovskih izbora učiniti neophodne korake kako bi se dijalog nastavio:

"Mi mislimo da možemo da imamo veće partnerstvo sa Srbijom, da možemo da vidimo Srbiju da se približava mnogim američkim političkim i ekonomskim saveznicima u Evropi. Verujemo da stranama treba da damo prostora da dođu do zaključaka koji će biti prihvaćeni na obe strane", naglasio je Marfi.

Vučić za Glas Amerike: Razumemo stav SAD, ali borimo se za svoje interese
please wait

No media source currently available

0:00 0:32:42 0:00

Po rečima Aleksandra Vučića interes je Srbije intenziviranje političkog dijaloga sa SAD na visokom nivou. Takođe, on je rekao da je senatorima preneo da Srbija očekuje ukidanje kosovskih taksi i da je spremna za kompromis koji ne podrazumeva da jedna strana dobije sve, a Srbija ništa:

"Srbija može da razgovora o svemu samo ako dođe do kompromisnog rešenja. Ako nema kompromisnog rešenja mi ne možemo da priznamo nezavisnost Kosova. I nema tu filozofije velike. I može da nas muči ko god hoće, može da nam radi ko god hoće, a to ovi ljudi ne rade. Takođe, onaj ko misli da nam trebaju odnosi sa Amerikom koji će da budu neprijateljski - nađite tog genija u Srbiji koji će da vodi zemlju uspešno, a da ima neprijateljske odnose sa Amerikom. Ja nisam taj", izjavio je Vučić na konferenciji za medije.

Tokom dana senatori Džonson i Marfi posetili su i Skupštinu Srbije, gde su sastali sa Poslaničkom grupom prijateljstva sa SAD i tom prilikom naglasili da će za iznalaženje rešenja kosovskog pitanja biti potrebna velika odlučnost i politička hrabrost, ali da to treba posmatrati kao korak ka ozdravljenju odnosa.

Predsednik grupe Dragan Šormaz je rekao da Srbija očekuje podršku SAD tokom pregovora Beograda i Prištine i ocenio da je uključivanje Amerike u taj proces neophodno i da može dodatno da doprinese osnaživanju partnerskih odnosa dveju zemalja.

XS
SM
MD
LG