Linkovi

Senator iz Severne Dakote, njegova žena i dvoje dece poginuli u padu aviona


Ruže na mestu na kom je sedeo senator Dag Larsen, u Kapitolu države Severna Dakota, 2. oktobra 2023.
Ruže na mestu na kom je sedeo senator Dag Larsen, u Kapitolu države Severna Dakota, 2. oktobra 2023.

Američki senator iz Severne Dakote, njegova supruga i njihovo dvoje male dece poginuli su kada se srušio mali avion kojim su putovali ubrzo nakon zaustavljanja zbog dosipanja goriva u Juti, rekao je lider državnog Senata u ponedeljak.

Smrt Daga Larsena potvrđena je u ponedeljak u mejlu koji je vođa republikanske većine u Senatu Dejvid Hog poslao kolegama senatorima i koji je dobio Asošiejted pres.

Avion se srušio u nedelju uveče ubrzo nakon što je poleteo sa aerodroma Kenijonlends, oko 25 kilometra severno od pustinjskog grada Moaba, navodi se u saopštenju odeljenja šeriva Grand kauntija objavljenom na Fejsbuku. Kancelarija šerifa je saopštila da je senator pilotirao i da su poginule sve četiri osobe u avionu.

"Senator Dag Larsen, njegova supruga Ejmi i njihovo dvoje male dece poginuli su u avionskoj nesreći sinoć u Juti", napisao je Hog u svom i-mejlu. "Bili su u poseti porodici u Skotsdejlu i vraćali se kući. Zaustavili su se da dopune gorivo u Juti".

"Nisam siguran gde počinje žalost sa takvom tragedijom, ali mislim da počinje molitvama za baku i dedu, preživelog pastorka senatora Larsena i širu porodicu Daga i Ejmi", napisao je Hog. "Držite svoju porodicu blizu sebe danas".

Buket ruža bio je prebačen preko Larsenovog stola u sali Senata, odmah iznad pločice na kojoj je pisalo: "D. Larsen – okrug 34".

Istraga o padu jednomotornog aviona "pajper" je u toku, saopštio je Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja na platformi X.

Portparol NTSB-a je rekao da se očekuje da će istražitelj odbora stići na lice mesta u ponedeljak "kako bi počeo da dokumentuje mesto događaja, pregledao letelicu, zatražio bilo kakvu komunikaciju u vazdušnom saobraćaju, radarske podatke, vremenske izveštaje i pokušao da kontaktira sve svedoke. Takođe, istražitelj će zatražiti evidenciju o održavanju aviona, kao i medicinsku dokumentaciju i istoriju leta pilota".

Zvaničnici nisu objavili ni poreklo aviona ni konačno odredište. Nakon što su sleteli na aerodrom, putnici su se vozili u Moab pre nego što su poleteli u avionu napunjenim gorivom, rekao je portparol NTSB Fabijan Salazar na konferenciji za novinare na aerodromu.

Agencija će imati preliminarni izveštaj o nesreći u roku od nekoliko nedelja, nakon čega će uslediti konačni izveštaj za godinu do godinu i po, rekao je Salazar.

Larsen je bio republikanac koji je prvi put izabran u Senat Severne Dakote 2020. Njegov okrug obuhvata Mandan, grad koji se nalazi pored Bizmarka na zapadu. On je predsedavao panelom Senata koji se bavio industrijskim i poslovnim zakonodavstvom. On i njegova supruga Ejmi bili su vlasnici preduzeća.

Larsen je služio 29 godina u Nacionalnoj gardi vojske Severne Dakote. Bio je mobilisan dva puta, u Irak 2009/10 i u Vašington, DC, od 2013-14, prema kancelariji guvernera Daga Burguma. Odlikovan je Medaljom za zasluge, Bronzanom zvezdom za službu i Značkom vojnog avijatičara, između ostalih počasti.

Burgum je u saopštenju rekao da je Larsen "bio otac, muž, trener, preduzetnik, biznismen, državni senator i potpukovnik Nacionalne garde Severne Dakote koji se u potpunosti posvetio svakoj od tih uloga sa nepokolebljivim osećajem časti i dužnosti. Kao zakonodavac, bio je uporni zagovornik prava pojedinca i sloboda koje je branio služenjem vojnog roka".

XS
SM
MD
LG