Linkovi

Pjongjang prekinuo svu komunikaciju sa Seulom


Građani u Seulu gledaju TV izveštaj o severnokorejskom lideru Kim Džong Unu, 2. maj 2020.
Građani u Seulu gledaju TV izveštaj o severnokorejskom lideru Kim Džong Unu, 2. maj 2020.

Severna Koreja saopštila je u utorak da prekida sve kanale komunikacije sa Južnom Korejom što je potez koji bi, prema mišljenju eksperata, mogao da signalizira da je Pjongjang nezadovoljan zato što Seul nije oživeo profitabilne međukorejske ekonomske projekte i ubedio Sjedinjene Države da ublaže sankcije, prenosi agencija Asošijeted pres.

Severnokorejska centralna novinska agencija (KCNA) saopštila je da će svi prekogranični kanali komunikacije biti prekinuti u podne i da je to "prvi korak u sprovođenju odluke da se prekine svaki kontakt sa Južnom Korejom i da se uklone sve nepotrebne stvari.”

Posle objave Pjongjanga, južnokorejski zvaničnici su pokušali da putem nekoliko kanala kontaktiraju svoje severnokorejske kolege, koji međutim nisu odgovorili, saopštila je južnokorejska vlada.

Severna Koreja je i ranije prekidala komunikaciju i nijje odgovarala na telefonske pozive ili faksove iz Južne Koreje, ali je zatim obnavljala kontakt kada su popuštale tenzije.

Pjongjang se povremeno optužuje da namerno podstiče tenzije da bi osnažio jedinstvo na unutrašnjem planu ili pokazao nezadovoljstvo zbog nedostatka napretka u razgovorima o svom nuklearnom programu sa Vašingtonom.

Severna Koreja saopštila je da je najnoviji potez odgovor na na neuspeh Seula da zaustavi aktiviste koji preko granice bacaju letke protiv Pjongjanga.

“Južnokorejske vlasti prećutno odobravaju neprijateljske poteze ološa, dok pokušavaju da izbegnu tešku odgovornost uz gnusne izgovore", prenela je KCNA.

Južnokorejska liberalna vlada, koja pokušava da poboljša odnose sa Severnom Korejom, kaže da se moraju održavati prekogranični kanali komunikacije, kao osnovni način komunikacije dve zemlje.

Konzervativni južnokorejski aktivisti i građani koji su prebegli iz Severne Koreje godinama puštaju velike balone u Severnu Koreju, sa lecima u kojima se kritikuje severnokorejski lider Kim Džong Un zbog nuklearnih ambicija i nepoštovanja ljudskih prava.

Bacanje letaka ponekada izaziva oštre reakcije Severne Koreje koja odbacuje sve pokušaje podrivanja lidera te zemlje.

Južna Koreja obično dozvoljava aktivistima da puštaju balone sa lecima, pozivajući se na njihovo pravo na slobodu govora, ali je zaustavila neke pokušaje kada su severnokorejska upozorenja bila ozbiljna.

Severnokorejske trupe su 2014. godine otvorile vatru na propagandne balone koji se leteli prema teritoriji Severne Koreje, što je zatim dovelo do razmene vatre u kojoj, koliko je poznato, nije bilo žrtava.

Pjongjang je prošle nedelje ponovo oštro kritikovao bacanje letaka, a Kimova sestra Kim Jo Džong je zapretila da će trajno zatvoriti kancelariju za vezu dve zemlje i zajedničku fabriku, obe u Severnoj Koreji, kao i poništiti vojni sporazum iz 2018. godine čiji cilj je ublažavanje tenzija.

Najnoviji potezi Severne Koreje dodatno će otežati napore južnokorejskog predsednika Mun Džae-ina da dovede do pomirenja dve zemlje. Mun, koji se 2018. godine tri puta sastao sa Kim Džong Unom, posredovao je u nizu sastanaka na visokom nivou između Pjongjanga i Vašingtona, među kojima je i prvi samit Kima i američkog predsednika Donalda Trampa u junu 2018. godine.

Međutim, odnosi Muna i Pjongjanga su zahladnjeli, a Severne Koreja je praktično suspendovala svu međukorejsku saradnju od nesupelog drugog samita Kima i Trampa početkom 2019. godine.

XS
SM
MD
LG