Linkovi

Severna Makedonija: Desničarska opozicija pobedila na parlamentarnim i predsedničkim izborima


North Macedonia Elections
North Macedonia Elections

Desničarska opozicija u Severnoj Makedoniji na putu je ka velikim pobedama na parlamentarnim i predsedničkim izborima održanim u sredu, pokazali su delimični rezultati, pošto su birači izrazili svoju frustraciju zbog zaustavljenih napora za pridruživanje EU i rasprostranjene korupcije.

Opoziciona partija VMRO-DPMNE imala je ubedljivo vođstvo na parlamentarnim izborima, sa 34 odsto glasova posle 23 odsto prebrojanih glasova, pokazali su rezultati izborne komisije. Vladajuća Socijaldemokratska stranka (SDSM) osvojila je 11,55 odsto.

U drugom krugu predsedničkih izbora, za funkciju koja je više protokolarnog karaktera, kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova izgleda da će postati prva žena na čelu države u drugom krugu anketa, sa 62,74 odsto glasova posle prebrojanih 32,18 odsto, pokazali su rezultati.

Predsednik Severne Makedonije i kandidat SDSM Stevo Pendarovski priznao je poraz. „Rezultati su jasni... Želim da čestitam onima koji su pobedili“, rekao je Pendarovski na konferenciji za novinare.

Glasači u balkanskoj zemlji od dva miliona ljudi postali su frustrirani sporim napredovanjem Severne Makedonije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, koja je 2005. dočekana sa optimizmom, ali je od tada postala simbol izgubljenih i iznevernih obećanja.

Trajna korupcija i spor razvoj takođe su uticali na ogorčenost glasača protiv vladajuće stranke, ocenjuje agencija Rojters.

Na parlamentarnim izborima, analitičari kažu da će vodeće stranke verovatno morati da formiraju koalicije sa manjim partnerima da bi osvojile većinu u parlamentu.

XS
SM
MD
LG