Linkovi

Samit NATO u Vašingtonu: Nova vojna pomoć za Ukrajinu, snažna posvećenost stabilnosti Zapadnog Balkana


Američki predsednik Džo Bajden govori na sastanku lidera zemalja članica NATO-a (Foto: AP/Evan Vucci)
Američki predsednik Džo Bajden govori na sastanku lidera zemalja članica NATO-a (Foto: AP/Evan Vucci)

Šefovi država članica NATO-a su u sredu na samitu u Vašingtonu najavili dodatnu vojnu pomoć Ukrajini od najmanje 40 milijardi eura da bi joj pomogli da se bori protiv Rusije.

"Kroz proporcionalne doprinose, saveznici nameravaju da obezbede osnovna finansijska sredstva od 40 milijardi eura tokom naredne godine, i održive nivoe bezbednosne pomoći da bi Ukrajina pobedila", navodi se u deklaraciji šefova država i vlada zemalja članica alijanse, objavljenoj posle zasedanja.

Takođe, saveznici su poručili da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu na "nepovratnom putu do pune evroatlantske integracije, uključujući članstvo u NATO-u".

"Potvrđujemo da ćemo biti u poziciji da uputimo pozivnicu Ukrajini da se pridruži Alijansi kada to usaglase saveznice i ispune se uslovi", ističe se u deklaraciji i dodaje da je budućnost Ukrajine u NATO-u.

U deklaraciji se između ostalog navodi da je region Zapadnog Balkana od strateškog značaja za alijansu i da je NATO " i dalje snažno posvećen njegovoj bezbednosti i stabilnosti".

"Nastavićemo da jačamo naš politički dijalog i praktičnu saradnju sa Zapadnim Balkanom da bi podržali reforme, regionalni mir i bezbednost, i suprostavili se malignom uticaju, uključujući dezinformacije, hibridne i sajber pretnje od strane državnih i nedržavnih aktera. Demokratske vrednosti, vladavina prava, unutrašnje reforme i dobrosusedski odnosi su ključni za regionalnu saradnju i evroatlantske integracije, i radujemo se nastavku napretka u tom pogledu", navodi se u deklaraciji sa samita.

Ističe se i da lideri NATO-a ostaju posvećeni daljem angažmanu alijanse na Zapadnom Balkanu, uključujući kroz misiju na Kosovu (KFOR).

Američki predsednik Džo Bajden i generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg pojedinačno su u sredu pozdravili lidere zemalja članica, među kojima je i crnogorski premijer Milojko Spajić.

Bajden je na početku zasedanja u sredu rekao da je zadovoljan što sve članice najavljuju da će proširiti svoje industrijske baze i razviti planove za domaću odbrambenu proizvodnju.

"Ne možemo da dozvolimo da alijansa zaostaje. Možemo, i branićemo svaki pedalj NATO teritorije i to ćemo raditi zajedno", poručio je Bajden. Takođe je najavio da su Danska i Holandija počele da šalju borbene avione F-16 Ukrajini, čime je ispunjeno ključno obećanje dato prošle godine Kijevu, prenosi agencija Frans pres.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da će zbog isporuke aviona "Vladimir Putin biti usredsređen na činjenicu da ne može da bude istrajniji od Ukrajine, da ne može da bude istrajniji od nas i da će se, ako ne odustane, samo produbiti šteta pričinjena Rusiji i njenim interesima".

"Najbrži put do mira je kroz snažnu Ukrajinu", poručio je Blinken.

"Most do članstva za Ukrajinu"

Direktor za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost Majkl Karpenter ocenio je u intervjuu za Ukrajinski servis Glasa Amerike da bi Ukrajinci trebalo da budu zadovoljni ishodom samita.

"Uvijek smo se zalagali za budućnost Ukrajine u NATO-u. Pitanje je kako možemo da signaliziramo snažnu želju da Ukrajina napreduje, što je brže moguće, ka članstvu u Alijansi? I ono što smo pokušali na samitu i što sada realizujemo jeste da Ukrajini obezbedimo most do članstva. To je značajan rezultat. Mislim da bi Ukrajinci trebalo da budu veoma zadovoljni ishodom samita", rekao je Karpenter.

Objasnio je da to u praksi znači da će NATO uspostaviti novu komandu u Nemačkoj koja će podržavati Ukrajinu kada je reč o koordinaciji obuke i opreme, logistici i razvoju snaga.

"Uz to, postoji i najava finansijske pomoći, a zatim i politička komponenta koja obuhvata slanje visokog civilnog predstavnika u Kijev koji će voditi celokupni odbrambeni institucionalni proces dok Ukrajina ne postane članica NATO-a. To je uslijedilo posle bilateralnih bezbjednosnih sporazuma, slanja F-16 i protivvazdušnih kapaciteta koje je predsednik Bajden najavio juče. Sve zajedno, to je veoma značajno", rekao je Karpenter.

U zajedničkom saopštenju sa samita, NATO lideri su takođe izrazili duboku zabrinutost zbog produbljivanja veza Kine sa Rusijom i optužili Peking da ima ključnu ulogu u podršci napadu Moskve na Ukrajinu.

Kina je, kako se navodi u saopštenju, postala odlučan "pomagač ruskog rata protiv Ukrajine kroz takozvano partnerstvo bez granica i veliku podršku ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi".

NATO saveznici su poručili da je "Rusija i dalje najznačajnija i direktna pretnja alijansi", ali da su voljni da održavaju kanale komunikacije sa Moskvom kako bi ublažili rizike i sprečili eskalaciju.

Razgovori o pomoći Ukrajini traju već mesecima na nižim nivoima, uključujući i sastanak ministara spoljnih poslova država NATO-a ranije ove godine.

S obzirom na to da se NATO suočava sa nečim što je možda najveći test u njegovoj 75-godišnjoj istoriji, američki predsednik Džo Bajden je u utorak, u govoru na otvaranju samita, izneo snažan argument za mir kroz snagu.

"Dobro je što smo jači nego ikad", rekao je Bajden, govoreći na početku trodnevnog samita. "Zato što ovaj trenutak istorije zahteva našu zajedničku snagu".

"Autokrate žele da sruše globalni poredak, koji se, uglavnom, [održao] skoro 80 godina i nastavlja dalje. Terorističke grupe nastavljaju da smišljaju podle planove, da izazovu haos, zločine i patnju. U Evropi, Putinov agresivni rat protiv Ukrajine se nastavlja".

"A Putin ne želi ništa manje – ništa manje – od potpunog potčinjavanja Ukrajine, da okonča ukrajinsku demokratiju, da uništi ukrajinsku kulturu i da zbriše Ukrajinu sa mape. I znamo da se Putin neće zaustaviti na Ukrajini. Ali nemojte pogrešiti: Ukrajina može i zaustaviće Putina", rekao je Bajden.

Biden launches NATO summit with sober warning about global threats
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

U utorak su Bajden i drugi lideri NATO najavili da će Ukrajini poslati pet dodatnih sistema protivvazdušne odbrane.

Bajdenov argument za jačanje odbrane potkrepili su u utorak drugi članovi njegove administracije, a njegov savetnik za nacionalnu bezbednost razgovarao je sa rukovodiocima odbrambene industrije i pozvao se na stari argument koji je bio i rimska poslovica: Ako želite mir, pripremite se za rat.

Povećanje proizvodnje i popunjavanje zaliha oružja i municije bili su u fokusu saveznika NATO-a jer nastoje da podrže ukrajinsku vojsku i obezbede da Alijansa ima ono što joj je potrebno za sopstvenu odbranu.

Tokom svog obraćanja rukovodiocima odbrambene industrije u utorak, savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izneo je nekoliko konkretnih koraka, uključujući jačanje regionalnih arsenala i sposobnosti komandovanja i kontrole kako bi članice NATO-a mogle brzo da krenu u akciju ako je potrebno, uz istovremeno povećanje industrijskih kapaciteta NATO-a kao odgovor ojačanoj ruskoj odbrambenoj industriji.

Ovo je, rekao je on, nešto što su Sjedinjene Države učinile "snažnim ulaganjima u svoje odbrambene industrijske baze", što je potez za koji administracija tvrdi da je dao podsticaj američkoj ekonomiji.

Šef Alijanse, generalni sekretar Jens Stoltenberg, počeo je da iznosi svoj stav čim je sleteo u Vašington – bukvalno. U ponedeljak je stavio plavu kapu i beli dres i uputio bejzbol loptu u visokom luku preko glave hvatača na početku utakmice Vašington nešenalsa.

"Potpišite obećanje za novu odbrambenu industriju", rekao je članovima sledećeg dana, ponovo obučen u uobičajeno tamno odelo i kravatu. "I to će biti zalog koji će pomoći da naša industrija širom Evrope i Severne Amerike bude jača, inovativnija i sposobna za proizvodnju u velikim količinama".

Bajden je, u svojim izjavama, odao priznanje Stoltenbergovoj decenijskoj ulozi na čelu Alijanse iznenadivši bivšeg norveškog premijera najvišim civilnim odlikovanjem SAD, Predsedničkom medaljom slobode.

Ali analitičari nastavljaju da postavljaju pitanje da li ova demonstracija predsedničke moći na samitu može da prikrije Bajdenove očigledne političke probleme kod kuće nakon što je njegova loša debata dovela do sve češćih poziva da napusti novembarsku predsedničku trku.

"To bi trebalo da nas podseti na to koliko je američko vođstvo u ovoj alijansi ključno", rekla je Žizel Doneli, istraživačica na Američkom institutu za preduzetništvo. "To je američka tvorevina; ona preživljava, napreduje i uzdiže se i predvođena je američkom vođstvom. A kada se pojave sumnje u američko vođstvo i američke lidere... kada se američki predsednik prehladi, NATO dobija upalu pluća".

XS
SM
MD
LG