Linkovi

Republikanski rivali treba da "krenu snažnije na Trampa" u drugoj debati, kaže moderatorka


Arhiva - Kandidati za republikansku nominaciju za predsednika SAD, tokom prve stranačke debate, 23. avgusta 2023.
Arhiva - Kandidati za republikansku nominaciju za predsednika SAD, tokom prve stranačke debate, 23. avgusta 2023.

Suparnici Donalda Trampa treba snažnije da se bore protiv njega na predsedničkoj debati republikanaca sledeće nedelje ako žele da imaju bilo kakvu šansu da će sustići ogromnu prednost koju, prema istraživanjima javnog mnjenja, Tramp ima, rekla je jedna od moderatorki.

"Oni neće moći da umanje njegovo vođstvo ako to ne urade. Tramp ima ubedljivo i naizgled nedostižno vođstvo. Na ovim kandidatima je da pokažu zašto misle da bi bili bolji", rekla je Dejna Perino, svojevremena sekretarka za medije Bele kuće u doba vladavine Džordža Buša mlađeg, a sada voditeljka i politička komentatorka na televiziji Foks Njuz.

Tramp, koji u anketama vodi u odnosu na najbližeg rivala za republikansku predsedničku nominaciju za oko 40 procentnih poena, preskočiće i drugu debatu, baš kao što je to učinio i sa prvom u Viskonsinu prošlog meseca.

Perino, komoderatorka debate koja će biti održana 27. septembra, rekla je da niko od Trampovih rivala nije uspeo da promeni dinamiku trke za nominacije u toj prvoj debati. Dodala je da je to potrebno promeniti u sledećem sučeljavanju kandidata

"Ako ste pristalica ili donator jednog od ovih kandidata, želite da vidite trenutak njihovog proboja", rekla je ona.

Posle glasanja u takmičenju za nominaciju koje se održava u Ajovi u januaru, Trampovim republikanskim rivalima će ponestati vremena da zaustave njegov pohod ka tome da postane republikanski kandidat, uprkos njegovim pravnim problemima. Tramp je ove godine pred sudovima optužen u četiri slučaja.

Stjuart Varni, voditelj Foks biznis mreže i jedan od komoderatora debate, rekao je da će kandidati biti ispitivani o nizu tema, među kojima su imigracija, inflacija, kriminal i spoljna politika.

Šest kandidata se do sada kvalifikovalo za debatu: guverner Floride Ron DeSantis, bivši potpredsednik SAD Majk Pens, bivši američki ambasador pri UN i nekadašnja guvernerka Južne Karoline Niki Hejli, američki senator Tim Skot iz Južne Karoline, biotehnološki investitor Vivek Ramsvami i bivši suverner Nju Džersija Kris Kristi.

Većina njih ima jednocifrenu podršku u istraživanjima javnog mnjenja, daleko iza Trampa, čije je vođstvo samo raslo poslednjih meseci sa svakom od četiri podignute optužnice.

Republikanski nacionalni komitet koji organizuje debate, odabrao je Foks Biznis mrežu za domaćina događaja, pored Univisiona, američkog TV kanala na španskom jeziku, i Rambl, onlajn video platforme popularne među konzervativcima.

XS
SM
MD
LG