Linkovi

Ruski borbeni avioni ponovo ometali dronove SAD iznad Sirije


Na ovoj slici napravljenoj od video snimka koji su objavile američke vazduhoplovne snage, ruski SU-35 leti u blizini drona MK-9 Riper američkog ratnog vazduhoplovstva 5. jula 2023. godine iznad Sirije.
Na ovoj slici napravljenoj od video snimka koji su objavile američke vazduhoplovne snage, ruski SU-35 leti u blizini drona MK-9 Riper američkog ratnog vazduhoplovstva 5. jula 2023. godine iznad Sirije.

Ruski borbeni avioni su u četvrtak ponovo leteli opasno blizu nekoliko američkih bespilotnih letelica iznad Sirije i primorali dronove "MK-9 Ripers" da preduzmu manevre izbegavanja, saopštilo je Vazduhoplovstvo SAD.

To je drugi put u 24 sata da je Rusija u tom području ometala američke dronove.

"Pozivamo ruske snage u Siriji da prestanu sa ovim bezobzirnim ponašanjem i da se pridržavaju standarda ponašanja koji se očekuju od profesionalnih vazduhoplovnih snaga kako bismo mogli da se ponovo fokusiramo na trajni poraz ISIS-a", rekao je general-potpukovnik Aleks Grinkevič, načelnik Centralne komande vazduhoplovnih snaga.

Pukovnik Majkl Endruz, portparol centralne komandea, rekao je da je "rusko uznemiravanje, uključujući bliske prelete od strane jednog SU-34 i SU-35 i ispaljivanjem baklji direktno u MK-9, trajalo skoro sat vremena. Tako da ne da nije brz prelet, već mnogo više od trajne i neprofesionalne interakcije".

Centralna komanda objavila je video snimke dva odvojena incidenta koja su se dogodila u sredu i četvrtak. U prvom incidentu, koji se dogodio u sredu oko 10:40 po lokalnom vremenu u severozapadnoj Siriji, ruski lovci SU-35 su se približili Riperu, a jedan od ruskih pilota je pozicionirao svoju letelicu ispred drona i startovao dodatno (naknadno) sagorevanje goriva, što značajno povećava ubrzavanje aviona i menja vazdušni pritisak iza letelice.

Gorući mlaz iz motora aviona usled naknadnog sagorevanja potencijalno može oštetiti elektroniku Ripera, a Grinkevič je rekao da je ona smanjila sposobnost operatera dronova da bezbedno upravlja avionom.

U drugom incidentu, koji se dogodio iznad severozapadne Sirije oko 9:30 u četvrtak po lokalnom vremenu, "ruski avioni su ispaljivali baklje ispred dronova i leteli opasno blizu, ugrožavajući bezbednost svih aviona, rekao je Grinkevič.

Bespilotne letelice nisu bile naoružane i obično se koriste za izviđačke misije.

General armije Erik Kurila, šef Centralne komande SAD, rekao je u saopštenju da rusko kršenje tekućih napora da očisti vazdušni prostor iznad Sirije "povećava rizik od eskalacije ili pogrešne procene".

Oko 900 pripadnika američkih snaga raspoređeno je u Siriji gde rade sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF) predvođenim Kurdima koje se bore protiv tamošnjih militanata Islamske države. Nisu dati drugi detalji o operaciji dronova.

XS
SM
MD
LG