Linkovi

Sukob Saudijske Arabije i SAD oko ciljanog smanjenja proizvodnje nafte OPEK+


ARHIVA - Postrojenje Armako, južno od glavnog grada Saudijske Arabije, Rijada, 15. septembra 2019.
ARHIVA - Postrojenje Armako, južno od glavnog grada Saudijske Arabije, Rijada, 15. septembra 2019.

Saudijska Arabija je odbacila kritike "koje nisu zasnovane na činjenicama" na prošlonedeljnu odluku OPEK+ da smanji svoj cilj proizvodnje nafte uprkos primedbama SAD i u četvrtak saopštila da bi zahtev Vašingtona da se smanjenje odloži za mesec dana imao negativne ekonomske posledice.

Bela kuća je uzvratila, rekavši da je Saudijcima predstavila analizu koja je pokazala da bi rezovi mogli da naškode svetskoj ekonomiji, i navodeći da su Saudijci vršili pritisak na druge članice OPEK-a na glasanju.

Očekuje se da će zvaničnici obe zemlje uskoro razgovarati o situaciji.

OPEK+, grupa proizvođača koja se sastoji od Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i saveznika, uključujući Rusiju, prošle nedelje je objavila smanjenje od dva miliona barela dnevno do cilja proizvodnje nakon nedelja lobiranja američkih zvaničnika protiv takvog poteza.

Ovaj potez je usledio iako su tržišta goriva i dalje stegnuta, sa zalihama u velikim ekonomijama na nižim nivoima nego kada je OPEK smanjio proizvodnju u prošlosti.

Smanjenje OPEK+ izazvalo je zabrinutost u Vašingtonu zbog mogućnosti poskupljenja goriva pred novembarske izbore u SAD, pri čemu demokrate pokušavaju da zadrže kontrolu nad Predstavničkim domom i Senatom.

Američki predsednik Džo Bajden obećao je ranije ove nedelje da će "postojati posledice" po odnose SAD sa Saudijskom Arabijom posle poteza OPEK+.

Upitan u četvrtak o situaciji tokom putovanja u Los Anđeles, Bajden je rekao novinarima:

"Razgovaraćemo sa njima".

Odluka OPEK+ usvojena konsenzusom, uzela je u obzir ravnotežu ponude i tražnje i imala je cilj da suzbije nestabilnost tržišta, navodi se u saopštenju saudijskog ministarstva spoljnih poslova u četvrtak.

Saopštenje saudijskog ministarstva spoljnih poslova odnosi se na konsultacije sa Sjedinjenim Državama pre sastanka OPEK+ 5. oktobra na kojem je od njih zatraženo da se odlože smanjenja za mesec dana.

"Kraljevina je kroz svoje kontinuirane konsultacije sa američkom administracijom razjasnila da sve ekonomske analize pokazuju da bi odlaganje odluke OPEK+ za mesec dana, prema onome što je sugerisano, imalo negativne ekonomske posledice", navodi se u saopštenju saudijskog ministarstva spoljnih poslova.

Sjedinjene Države optužile su Saudijsku Arabiju da se klanja Moskvi, koja se protivi zapadnjačkom ograničenju cene ruske nafte kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu.

"Predstavili smo Saudijskoj Arabiji analizu kako bismo pokazali da ne postoji tržišna osnova za smanjenje ciljeva proizvodnje i da bi lako mogli da sačekaju sledeći sastanak OPEK-a da vide kako se stvari razvijaju", rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi u saopštenju, u kom je dodao da su druge zemlje OPEK-a rekle Sjedinjenim Državama da se osećaju "prisiljenim" da podrže saudijsku odluku.

U saopštenju saudijskog ministarstva spoljnih poslova, u kom se citira neimenovani zvaničnik, naglašava se "čisto ekonomski kontekst" smanjenja proizvodnje nafte. Potražnja za naftom je oslabila širom sveta, a OPEK, Ministarstvo energetike SAD i Međunarodna agencija za energetiku (IEA) su ove nedelje smanjili prognoze potražnje za 2023.

Međutim, IEA je u četvrtak dodala da bi potez OPEK-a mogao da pogorša tražnju, rekavši da bi "više cene nafte mogle pokazati prekretnicu za globalnu ekonomiju koja je već na ivici recesije".

U saudijskom saopštenju se navodi da Kraljevina svoj odnos sa Sjedinjenim Državama smatra "strateškim" i naglašava važnost međusobnog poštovanja. Savet za saradnju u Zalivu (GCC) izdao je saopštenje u znak podrške komentarima Saudijske Arabije u kojima hvali napore Kraljevine da zaštiti tržište od nestabilnosti.

U prošlonedeljnom istraživanju, Goldman Saks je rekao da u poslednjih 25 godina OPEK nikada nije smanjio proizvodnju kada su zalihe u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koje se sastoje od 38 najbogatijih svetskih ekonomija, bile tako niske. Akcije OECD-a su osam odsto ispod svog petogodišnjeg proseka. Međutim, primetili su da je OPEK smanjio proizvodnju tokom perioda slabe tražnje.

XS
SM
MD
LG