Linkovi

Koliko je Kongres blizu dogovora o pomoći za Ukrajinu i Izrael?


Arhiva - Pogled na Kapitol hil u Vašingtonu, 21. februara 2022.
Arhiva - Pogled na Kapitol hil u Vašingtonu, 21. februara 2022.

Dok su pregovarači američkog Kongresa radili naporno tokom vikenda u pokušaju da naprave hitan dogovor koji bi povezivao u jedan paket pomoć Ukrajini i Izraelu i stavke o novoj pogranično-bezbednosnoj politici, jedan visoko pozicionirani demokrata rekao je da je "veoma optimističan" po pitanju postizanja dogovora.

"Veoma sam ohrabren. Veoma sam optimističan da se (stvari) kreću na veoma pozitivan način", rekao je za CNN senator Džo Mančin, demokrata koji pripada opciji političkog centra u toj stranci.

On je rekao da je bio u kontaktu sa pregovaračima sa obe strane, kao i sa Belom kućom, i da "oni razumeju da je granica probijena" i da treba da se popravi.

Tri pregovarača iz Senata - nezavisna Kirsten Sinema, demokrata Kris Marfi i republikanac Džejms Lenkford — sastali su se u subotu i trebalo je da se ponovo sastanu u nedelju u potrazi za kompromisom koji bi takođe uključivao pomoć Tajvanu.

Svo troje su naveli da je načinjen napredak nakon subotnjih razgovora, preneo je Politiko.

Ali najmanje jedan visoki republikanski senator, Lindzi Grejem, zvučao je opreznije, navodeći da su neki zakonodavci obuzdavali pritisak da bude postignut brz dogovor.

"Suština ovde je da se osećamo kao da smo zaglavljeni", rekao je Grejem za NBC. "Nismo ni blizu dogovora. Ući ćemo u sledeću godinu".

Bajdenova administracija je naglasila hitnost odobravanja nove pomoći, posebno pošto se Ukrajina suočava sa još jednom zimom pod ruskim napadima.

Demokrate podržavaju predloženi paket vojne, humanitarne i makroekonomske pomoći vredan 61 milijardu dolara.

Ali Grejem i drugi republikanci insistiraju na tome da Kongres prvo mora da pojača bezbednost granica SAD kako bi zaustavio kontinuirani priliv migranata.

On je rekao da je kompromis moguć, ali je upozorio demokrate da "neću pomoći Ukrajini, Tajvanu ili Izraelu dok ne obezbedimo granicu koja je izbrisana".

Trebalo je da zakonodavci odu na pauzu u četvrtak uveče.

Ali, lider demokrata u Senatu Čak Šumer rekao je u četvrtak da će se veće vratiti u ponedeljak, dajući pregovaračima vremena da postignu "okvirni sporazum".

Svaki dogovor postignut u Senatu takođe bi morao da prođe Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca, koji je počeo prazničnu pauzu. Njihovi članovi teoretski mogu biti pozvani u Vašington da glasaju ako se postigne dogovor.

XS
SM
MD
LG