Linkovi

Čovek se izjasnio krivim za zločin iz mržnje u slučaju ubistva kineskog migranta


Arhiva - Fotografa Yao Pan Maa u kritičnom stanu u bolnici, nakon što je napadnut 23. aprila 2021. u Harlemu, u Menhetnu, prikazana tokom konferencije za štampu u Njujorku, 27. aprila 2021.
Arhiva - Fotografa Yao Pan Maa u kritičnom stanu u bolnici, nakon što je napadnut 23. aprila 2021. u Harlemu, u Menhetnu, prikazana tokom konferencije za štampu u Njujorku, 27. aprila 2021.

Muškarac iz Njujorka priznao je u četvrtak krivicu za zločin iz mržnje za ubistvo iz nehata prilikom prebijanja kineskog imigranta koji je skupljao limenke da bi zaradio novac.

Očekuje se da će Džerod Pauel (51) dobiti 22-godišnju zatvorsku kaznu za smrt Jao Pan Maa 2021. Ubistvo je privuklo nacionalnu pažnju kao deo povećanja broja zločina iz mržnje protiv Amerikanaca azijskog porekla i pacifičkih ostrvljana (AAPI) u Njujorku i širom zemlje .

"Ovaj ničim izazvan napad oduzeo je život Jao Pan Mau i oduzeo osećaj sigurnosti mnogima u AAPI zajednici u Njujorku", rekao je okružni tužilac Menhetna Alvin Breg u saopštenju u četvrtak.

Poruka u kojoj se traži komentar dostavljena je Pauelovom advokatu.

Maa su 23. aprila 2021. iznenada napali s leđa, oborili na zemlju, šutirali i gazili ga po glavi u ulici u istočnom Harlemu, saopštile su vlasti. Napadač je pobegao i ostavio ga bez svesti; obližnji vozač autobusa pozvao je vozilo hitne pomoći.

Maa, koji je imao 61 godinu, zadobio je traumatsku povredu mozga i nikada nije došo svesti. Od povreda je preminuo osam meseci kasnije.

Pauel je uhapšen četiri dana posle napada. Kada se izjašnjavao da je kriv, priznao je da mu je Ma bio meta jer je žrtva bila Azijac, tvrdi Bregova kancelarija.

Maovi bližnji su odobrili sporazum o priznanju krivice, rekla je portparolka porodice Karlin Čen.

"Iako ovo neće vratiti gospodina Jao Pan Maa, to je značajna nagrada koju možemo da prihvatimo", rekao je Čan, napominjući da izjašnjavanje poštedi porodicu bola suđenja.

Ma i njegova supruga su emigrirali u SAD u oktobru 2018. iz Kine, gde je Ma bio kuvar dim sama (jastučića od testa), kaže Čan. Rekao je da su i mama i njegova supruga izgubili posao - on kao kuhinjski radnik, a ona kućna pomoćnica - tokom zatvaranja zbog pandemije koronavirusa 2020. godine, a par je potom počeo da skuplja limenke i flaše da bi zaradio na povraćaju novca.

XS
SM
MD
LG