Linkovi

SAD: Kina ne čini dovoljno na sprečavanju krize gladi u Africi


Samanta Pauer, čelnica USAID-a u Vašingtonu, 18. jula 2022. (Foto: AFP/Nicholas Kamm)
Samanta Pauer, čelnica USAID-a u Vašingtonu, 18. jula 2022. (Foto: AFP/Nicholas Kamm)

Šefica humanitarne agencije SAD poziva države da učine više kako bi sprečile krizu sa hranom u istočnoj Africi, ističući da Kina ne ne čini dovoljno.

Samanta Pauer, šefica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) saopštila je da je ruska invazija na Ukrajinu pogoršala krizu sa hranom na Rogu Afrike i da nacije moraju da povećaju svoje napore da spreče glad tamo.

U izjavi u ponedeljak u vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije, Pauer je rekao da se Kina "posebno ističe svojim odsustvom" u humanitarnim naporima u istočnoj Africi.

Ona je rekla da bi Kina, ako bi izvezla više hrane i đubriva na globalno tržište ili u Svetski program za hranu, "značajno ublažila pritisak na cene hrane i đubriva i snažno pokazala želju zemlje da bude globalni lider i prijatelj najnerazvijenijima ekonomijama u svetu".

Kina nije odmah odgovorila na komentare Pauerove.

Pauer je takođe kritikovala zemlje koje su odbile da osude ruski rat u Ukrajini i posledice koje on ima na globalno tržište hrane.

"Zemlje koje ne učestvuju u ovom ratu ne smeju da ne učestvuju u ovoj globalnoj krizi hrane", rekla je ona.

Pover je pohvalila Indoneziju zbog ukidanja ograničenja na palmino ulje, rekavši da bi takve akcije trebalo da prate i druge zemlje.

"Ohrabrujemo druge nacije da preduzmu slične poteze, posebno zato što nekoliko zemalja koje su uvele takve zabrane nisu bile voljne da kritikuju ratobornost ruske vlade", rekla je ona.

Globalne cene hrane su naglo porasle kao rezultat rata u Ukrajini, koja je tradicionalno bila vodeći svetski izvoznik pšenice.

Pauer je rekla da je najmanje 1.103 dece nedavno umrlo od gladi na Rogu Afrike i da je sedam miliona druge dece u regionu ozbiljno pothranjeno.

"Sada nam je potrebno da drugi učine više, pre nego što nastupi glad, pre nego što se milioni dece nađu na rubu provalije", rekla je ona.

Šefica agencije za pomoć, koja će ovog vikenda posetiti Rog Afrike, najavila je 1,18 milijardi dolara američke pomoći regionu, uključujući sirak – lokalno žito – kao i suplemente za neuhranjenu decu i veterinarsku pomoć za umiruću stoku.

U izveštaju su korišćene neke informacije Agrencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG