Linkovi

Nevrijeme na sjeveroistoku SAD: Poplave, odsječeni putevi i evakuacije


Spasilačke ekipe čamcem evakušu stanovnike doline Hadson u državi Njujork (Foto: Seth Harrison/USA Today Network via REUTERS)
Spasilačke ekipe čamcem evakušu stanovnike doline Hadson u državi Njujork (Foto: Seth Harrison/USA Today Network via REUTERS)

Bujične padavine zahvatile su u ponedeljak sjeveroistok Amerike gdje su preplavljeni putevi i nabujali potoci i rijeke, zbog čega je bilo i evakuacija. Jedna osoba u državi Njujork se udavila dok je pokušavala da napusti kuću.

U Vermontu, spasilačke ekipe iz Sjeverne Karoline, Mičigena i Konektikata pomažu da se dođe do gradova odsječenih zbog bujice.

Oko 13 miliona Amerikanaca je pod upozorenjem na poplave, od istočnog dijela države Njujork do Bostona i zapadnog Mejna, saopšteno je iz Nacionalne meteorološke službe.

"Počinju rasprostranjene, obilne padavine koje mogu da izazovu značajne do katastrofalnih poplava. Putevi su preplavljeni i očekuje se da će se situacija pogoršati tokom dana", saopšteno je iz meteorološke službe.

Nevrijeme je u ponedeljak ujutro stiglo do područja Nove Engleske nakon što je zahvatilo Njujork i Kontektikat. Velika kiša sa mogućim bujičnim poplavama prognozira se za djelove Konektikata, Njujorka, Masačusetsa, Nju Hempšira, Vermonta i Mejna.

Preplavljeni i oštećeni putevi u okrugu Orinžd, u državi Njujork (Foto: AP/David Bauder)
Preplavljeni i oštećeni putevi u okrugu Orinžd, u državi Njujork (Foto: AP/David Bauder)

Jedno od najteže pogođenih područja je dolina Hadson u državi Njujork, gdje su spasilačke ekipe pronašle tijelo žene čija kuća je bila okružena vodom. Dvije osobe su uspjele da pobjegnu.

"Pokušala je da pobjegne sa psom, i preklopili su je talasi", ispričao je za Asošijeted pres visoki zvaničnik okruga Orindž Stiven Njuhaus.

Njuhaus je upozorio da su mnogi putevi i mostovi preplavljeni i oštećeni. Zvaničnici vjeruju da nema nestalih, ali pokušavaju da dođu do stanovnika da bi osigurali da su dobro. Takođe ističu da je u oluju već pričinjena velika šteta od više desetina miliona dolara.

U državi Njujork, guvernerka Keti Hokal proglasila je u nedelju vanredno stanje u okrugu Orindž, u kojem se nalazi i grad Kornvol blizu vojne akademije u Vest Pointu, gdje su mnogi putevi poplavljeni i odsječeni.

Oluja je takođe poremetila vazdušni i željeznički saobraćaj. Stotine letova otkazane su na aerdromima Kenedi, Lagvardija i Nuark, kao i na na Loganu u Bostonu, prema vebsajtu "Flightaware". Privremeno je prekinut želježnički saobraćaj u djelovima države Njujok.

Hitne službe pomažu evakuisanim stanovnicima u dolini Hadson u Njujorku (Foto: Seth Harrison/USA Today Network via REUTERS)
Hitne službe pomažu evakuisanim stanovnicima u dolini Hadson u Njujorku (Foto: Seth Harrison/USA Today Network via REUTERS)

Guverner Vermonta Fil Skot proglasio je vanredno stanje u nedelju. U centralnom i južnom dijelu te američke države spaseno je nekoliko turista i stanovnika.

“Nismo vidjeli ovakve padavine od uragana Ajrin, a u nekim mjestima će i to biti nadmašeno", rekao je Skot na konferenciji za novinare u ponedeljak.

Tokom tropske oluje Ajrin u avgustu 2011. godine, u Vermontu je za 24 sata palo 28 centimetara kiše. Stradalo je 6 osoba, kuće su odnosene u poplavama, a uništeno je ili oštećeno više od 200 mostova i najmanje 800 kilometara autoputa.

U nekim gradovima je od ponoći palo od 6,35 do 10,16 centimetara kiše, a slično se očekuje i tokom dana, naveo je Robert Hejns, meteorolog u Nacionalnoj meteorološkoj službi.

"I dalje izgleda da smo na putu do potencijalno katastrofalnih lokalnih poplava", upozorio je Hejns.

XS
SM
MD
LG