Linkovi

Skup podrške napadnutom novinaru Cvijiću: Pređene su sve linije, Srbija društvo nasilja


Skup podrške napadnutom novinaru Vuku Cvijiću u centru Beograda (Foto: VOA)
Skup podrške napadnutom novinaru Vuku Cvijiću u centru Beograda (Foto: VOA)

Koalicija za slobodu medija u organizovala je u petak, na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu skup podrške novinaru “Radara” Vuku Cvijiću, koga je pre dva napao na ulici i udario pesnicom u lice direktor tabloida „Srpski telegraf“ Milan Lađević.

Okupljeni novinari i građani poslali su poruku da su napadi na novinare nedopustivi, a kako je, govoreći na skupu rekao direktor vesti TV Nova Slobodan Georgiev, Vuka Cvijića nije napao "nekakav besni čovek ili neki kriminalac, već čovek koji je isto novinar, ili koji se, kako je rekao - tako predstavljao dugo".

Došli smo danas ovde da podržimo sve novinare u Srbiji koji se nalaze pod nekom vrstom napada“, kazao je Georgiev.

Podsetio je i da je, prema podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) od početka 2024. godine porastao broj napada na novinare u Srbiji.

Novinari trpe napade svakog dana, verbalne. Pređena je svaka crta pristojnog ponašanja. Danas svako misli da može da kaže novinaru šta hoće, i to dolazi s vrha vlasti, oni promovišu nasilje“, rekao je Georgiev.

Dodao da novinari trpe verbalne napade svakog dana, kao i da danas svako misli da može da kaže novinaru šta hoće.

To dolazi sa vrha vlasti, oni promovišu nasilje i legitimišu ga. Slobodno novinarstvo je koliko-toliko neophodno da bismo imali slobodnu i uređenu državu. Možda zvuči naivno kada kažem da sa ovim mora da se prestane, ali mi moramo da ih pritiskamo, jer nemamo drugog načina. Mi kao novinari možemo od vas kao građana da tražimo da nas podržite”, rekao je još Georgiev.

On je istakao i da novinari na ovaj nalin pokušavaju da kažu da je stvarno dosta nasilja nad njima i pozvao građane da izađu i osude nasilje prema novinarima.

Mi moramo da ih pritiskamo, nemamo drugi način. Moramo da tražimo podršku od građana, da gledate naš program, da čitate naše novine i da probamo svi zajedno da se izborimo za jedno normalno društvo“, izjavio je Georgiev na protest podrške Vuku Cvijiću.

Glumica Svetlana Ceca Bojković je ocenila da postoji "velika opasnost da postanemo društvo nasilja".

„Mi smo u velikoj opasnosti da postanemo društvo nasilja i tome prisustvujemo svakodnevno. Tako da to jeste velika opasnost. Nažalost, takva klima koja vlada u našem društvo stvara to, ali ja mislim da se to može preokrenuti“, istakla je Bojković.

Ona je navela da je „spor i dugačak proces da se ljudi ohrabre“.

Ispred Filozofskog fakulteta je tokom protesta razvijen transparent sa natpisom „Glasovi istine se ne mogu ućutkati“, a nakon skupa održana je tribina

“Napad na Vuka Cvijića - Nećemo dozvoliti da se prećuti“, u ogranizaciji nedeljnika "Radar" i inicijative „Nije filozofski ćutati“.

Povodom ovog slučaja danas se oglasila i ministarka pravde Maja Popović, koja je rekla da je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odmah po dobijanju prijave formiralo predmet i preduzelo sve potrebne radnje iz svoje nadležnosti

Sigurna sam da će nadležni organi u najkraćem roku u potpunosti utvrditi činjenično stanje i sve okolnosti povodom tog događaja. Država neće tolerisati napade i nasilje nad bilo kojim građaninom, kao ni napade na novinare. Zakon važi za sve, a nulta tolerancija prema svakom obliku nasilja bila je i ostaće među prioritetima rada Ministarstva pravde i Vlade Srbije”, navela je Popović u pisanoj izjavi.

Novinar “Radara” napadnut je u centru Beograda, a po svedočenju samog Cvijića Milan Lađević ga je prvo vređao na ulici, a zatim i pesnicom udario u glavu.

Postupajući u skladu sa uputstvima Stalne radne grupe za bezbednost novinara (SRG) Cvijić je napad prijavio policiji i članu SRG Veranu Matiću. Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović dao nalog Prvom osnovnom javnom tužilaštvu da postupi i utvrdi sve okolnosti ovog slučaja.

Sa druge strane, direktor Srpskog telegrafa Milan Lađević je negirao da se napad dogodio i poručio da je sve laž, kao i da zapravo Vuk Cvijić napao njega.

XS
SM
MD
LG