Linkovi

Sergej Šojgu u javnosti prvi put posle pobune Vagnera


Sergej Šojgu sa ruskim vojnicima na nepoznatoj lokaciji (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)
Sergej Šojgu sa ruskim vojnicima na nepoznatoj lokaciji (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu pojavio se prvi put otkako je u subotu sklopljen sporazum o okončanju oružane pobune Vagnerove plaćeničke grupe, koja je tražila njegovu smenu.

Na snimku koji je u ponedeljak ujutru objavilo rusko ministarstvo odbrane, Šojgu je prikazan kako leti avionom i sluša izveštaje ruske Zapadne komande. Na snimku nije bilo zvuka, i nije poznato kada je nastao.

TV Zvezda, kanal ruskog ministarstva odbrane, objavila je da je Šojgu slušao izveštaj general-pukovnika Jevgenija Nikiforova, komandanta grupe, o trenutnoj situaciji na frontu u Ukrajini.

U pobuni tokom koje je preuzeo kontrolu nad ruskim vojnim štabom na jugu Rusije, šef plaćenika Vagnera Jevgenij Prigožin zahtevao je da mu se predaju Šojgu i načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov, kako bi mogao da „vrati pravdu“.

Prigožin je obojicu optužio za ozbiljnu nekompetentnost i korupciju, i dugo je agitovao za njihovu smenu.

Gerasimov od tada nije viđen u javnosti, a iz Kremlja nije bilo reči o bilo kakvim novim kadrovskim promenama kada je objavljen dogovor o okončanju pobune.

TV Zvezda je objavila da je Šojgu tokom razgovora sa predstavnicima Zapadne komande istakao "visoku efikasnost" ruske vojske i "uništavanje vojne opreme u taktičkim područjima".

On im je dao zadatak da nastave aktivno izviđanje kako bi otkrili neprijateljske planove i osujetili kretanje ukrajinskih snaga daleko iza linija fronta, navodi se u saopštenju. Dodaje se da je Šojgu posebnu pažnju posvetio "organizovanju podrške vojnicima koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji i stvaranju uslova za njihov bezbedan smeštaj".

Pobunjenici predvođeni Prigožinom u subotu su krenuli ka Moskvi kako bi uklonili "korumpirano i nesposobno vojno rukovodstvo", da bi se potom iznenada vratili - nakon dogovora sa Kremljom kojem je posredovao beloruski lider Aleksandar Lukašenko.

Dogovor je, kako je javno saopštio Kremlj, da se odbace krivične prijave protiv pobunjenika, i da se Prigožin preseli u Belorusiju.

XS
SM
MD
LG