Linkovi

Južna Koreja Kini: Držite se podalje od našeg vazdušnog prostora


Arhiva - Kineski ambasador u Južnoj Koreji, Kiu Guohong stiže u Ministarstvo spoljnih poslova u Seulu, Južna Koreja, 11. oktobra 2016.
Arhiva - Kineski ambasador u Južnoj Koreji, Kiu Guohong stiže u Ministarstvo spoljnih poslova u Seulu, Južna Koreja, 11. oktobra 2016.

Južna Koreja pozvala je kineskog ambasadora u utorak kako bi mu uložila protest zbog ulaska kineskog vojnog aviona u vazdušni odbrambeni prostor Juga, što je drugi takav incident ove godine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u sredu.

Kineski avion leteo je više od četiri sata unutar južnokorejske vazdušne odbrambeno-identifikacione zone (KADIZ) u utorak, izazvavši Jug da podigne više svojih aviona kako bi ga pratili, rekao je Rojtersu zvaničnik južnokorejkog Ministarstva odbrane.

Kineskom ambasadoru Kiuu Guihongu je rečeno da je let vojnog aviona po južnokorejskom vazdušnom prostoru bio za žaljenje i zatraženo je da se spreči ponavljanje sličnih slčajeva, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Drugi kineski zvaničnik u Južnoj Koreji pozvan je u Ministarstvo odbrane ranije tokom dana zbog incidenta, koji se dogodio u blizini južnokorejskog ostrva Uleungdo, istočno od njegove obale.

Avionu je naloženo da "obustavi svoj preteći let" i "svaku drugu aktivnost koja povećava mogućnost iznenadnog konflikta", rekao je zvaničnik južnokorejske odbrane, dodajući da su kineski zvaničnici rekli južnokorejskoj vojsci da su pokreti aviona bili deo regularne vojne vežbe.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar.

Kineski vojni avion ušao je u KADIZ i 29 januara, dok su dva slična incidenta primećena tokom 2017.

XS
SM
MD
LG