Linkovi

Španija priznaje kosovske pasoše, ali ne i nezavisnost


Provjera pasoša na aerodromu u Prištini (Foto: REUTERS/Laura Hasani)
Provjera pasoša na aerodromu u Prištini (Foto: REUTERS/Laura Hasani)

Španija sada prihvata pasoše koji se izdaju na Kosovu, ali Kosovo ne priznaje kao državu nezavisnu od Srbije, rekao je u ponedeljak španski šef diplomatije Hoze Manuel Albares.

Madrid je priznao kosovoske pasoše nakon što je 1. januara na snagu stupila dugo očekivana vizna liberalizacija za Kosovo koja građanima omogućava da putuju bez vize u zemlje Šengenskog prostora.

Španija je do sada bila jedina članica Evropske unije koja nije priznavala nezavisnost Kosova i koja je istovremeno odbijala ulazak građanima sa kosovskim pasošima, iako su imali vizu za Šengen.

"Španija primjenjuje ovu mjeru kao članica Šengen prostora, kao i sve države unutar Evropske unije koje ne priznaju Kosovo - i mnoge druge u svijetu - koje priznaju ove obične pasoše bez priznavanja nezavisnosti. Stav Španije se nije promijenio. Španija i dalje ne priznaje suverenitet ili nezavisnost Kosova zato što ne priznajemo jednostrane odluke o nezavisnosti", rekao je Albares novinarima.

Španska vlada već dugo vremena se suočava sa pokretima za nezavisnost u Kataloniji i Baskiji.

Španija, Kipar, Grčka, Rumunija i Slovačka su pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Međutim, Albares tvrdi da Madrid "nikada neće biti prepreka dijalogu Beograda i Prištine".

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bisljimi u subotu je pozdravio odluku Španije da prizna kosovske pasoše. Na svom nalogu na Fejsbuku je napisao da su to "dobre vijesti za naše građane i našu zemlju".

Kosovo, sa oko 1, 8 miliona stanovnika, poslednja je zemlja na Zapadnom Balkanu kojoj je odobrena vizna liberalizacija. Građani Kosova su prethodno mogli da putuju u 14 zemalja širom svijeta bez viza.

Priština smatra da je to još jedan korak ka punom priznanju Kosovo, te da se time jačaju amibicije za članstvo u EU.

XS
SM
MD
LG