Linkovi

Istraga španskog tužilaštva, majka predsednika fudbalskog saveza štrajkuje glađu


Tokom vikenda, ispred sedišta Fudbalskog saveza Španije, ali i širom zemlje održani su protesti u znak podrške fudbalerki Dženi Hermoso (Foto: Reuters/Isabel Infantes)
Tokom vikenda, ispred sedišta Fudbalskog saveza Španije, ali i širom zemlje održani su protesti u znak podrške fudbalerki Dženi Hermoso (Foto: Reuters/Isabel Infantes)

Tužioci najvišeg španskog krivičnog suda saopštili su u ponedeljak da su otvorili preliminarnu istragu o nasilnom poljupcu predsednika fudbalskog saveza Luisa Rubialesa i fudbalske reprezentativke Dženi Hermoso na osnovu toga što bi taj čin mogao da predstavlja krivično delo „seksualnog napada“.

„Tužioci Nacionalnog suda otvorili su preliminarnu istragu kako bi ispitali činjenice koje bi mogle predstavljati krivično delo seksualnog napada“, navodi se u saopštenju suda.

Takođe će kontaktirati Hermoso kako bi joj ponudili priliku da podnese tužbu u roku od 15 dana, navodi se u saopštenju.

Španija je osvojila Svetsko prvenstvo za žene u Sidneju 20. avgusta, a Rubiales je izazvao brojne reakcije pošto je nasilno poljubio Hermos u usta tokom ceremonije dodele medalja.

Hermoso je kasnije rekla da se zbog neželjenog poljupca osećala „ranjivom i kao žrtva napada“, uz poruku na društvenim mrežama da je to bio „impulsivan, mačo čin, koji nije na mestu i bez moje saglasnosti”.

Sud je saopštio da otvara istragu u svetlu "nedvosmislene prirode" njenih izjava, rekavši da je neophodno "da se utvrdi njihov pravni značaj".

„S obzirom na javne izjave Dženifer Hermoso, seksualni čin kojem je bila podvrgnuta sa Rubialesom nije bio sporazuman“, navodi se u saopštenju suda.

Pravni stručnjaci će takođe kontaktirati igračicu „da bi joj ponudili mogućnost pravnog postupka, dajući joj priliku da kontaktira tužioce Nacionalnog suda u roku od 15 dana za informacije o svojim pravima, kao žrtve navodnog seksualnog napada... Ako želi da podnese žalbu“, navodi se.

Svetska fudbalska federacija (FIFA) je prošlog vikenda suspendovala Rubialesa sa mesta predsednika FS Španije.

Rubiales bi mogao da se suoči sa dodatnim kaznama u Španiji na sastanku Nacionalnog saveta za sport (CSD) koji u ponedeljak razmatra optužbe protiv njega.

ARHIVA - Luis Rubiales se na čelu FS Španije nalazi od 2018. (Foto: Reuters/Kim Hong-Ji)
ARHIVA - Luis Rubiales se na čelu FS Španije nalazi od 2018. (Foto: Reuters/Kim Hong-Ji)

Dok tužioci sprovode istragu, a Rubiales negira optužbe, njegova majka je počela štrajk glađu u znak podrške sinu.

Anheles Behar počela je štrajk u crkvi u primorskom gradu Motrilu i rekla da ga neće okončati dok Hermoso “ne kaže istinu” o tome šta se desilo, rekao je za agenciju AFP jedan od članova porodice majke predsednika FS Španije.

“Ovo maltretiranje nije u redu. Njegova majka je izuzetno religiozna, spas je našla u Bogu, a sada je započela štrajk glađu i ne želi da napusti crkvu”, kazala je Vanesa Ruiz Behar, Rubialesova rođaka.

“To što se dešava ne deluje pošteno, on je već osuđen. Nije to normalno… Želimo da Dženi kaže istinu, jer je tri puta menjala iskaz. Njegova porodica mnogo pati”, dodala je rođaka.

Rubiales ima 46 godina, odrastao je u mestu Motril i njegov otac je bivši gradonačelnik.

Hermoso je posle finalnog meča Svetskog prvenstva, u kojem je Španija pobedila Englesku, objavila na Instagramu snimak proslave iz svlačionice, odgovorivši na zadirkivanja saigračica zbog poljupca:

“Uf, nije mi se dopalo”, rekla je tada uz osmeh.

Potom je FS Španije izdao saopštenje u kojem se navodi izjava Hermoso da je poljubac bio “prirodni gest naklonosti i zahvalnosti”.

Nekoliko dana posle saopštenja na sajtu FS Španije, Hermoso je na društvenim mrežama objavila poruku u kojoj se navodi “da ni u jednom trenutku” nije pristala na Rubialesov poljubac koji je on opisao kao “dobrovoljni” i da se desio “u euforiji”.

“Osetila sam se ranjivom, kao žrtva napada, jednog mačo gesta koji je bio neprimeren i nisam nikad pristala na to. Jednostavno, nije me poštovao”, napisala je Hermoso.

U znak protesta zbog ponašanja Rubialesa, desetine fudbalera i fudbalerki su u zajedničkom saopštenju poručili da neće igrati za reprezentaciju Španije dok Rubiales ne ode sa funkcije.

Njegovu ostavku zatražili su i najveći španski klubovi, Real Madrid i Barselona.

XS
SM
MD
LG