Linkovi

Treće uzastopno olimpijsko zlato za vaterpoliste Srbije


Vaterpolisti Srbije i stručni štab slave trijumf u bazenu (Foto: Reuters/Ueslei Marcelino)
Vaterpolisti Srbije i stručni štab slave trijumf u bazenu (Foto: Reuters/Ueslei Marcelino)

Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, treću uzatopnu, posle trijumfa 2016. u Riju i 2021. u Tokiju, pobedom u finalu nad selekcijom zvaničnog svetskog šampiona Hrvatskom - 13:11 (5:2, 3:3, 3:3, 2:3).

Srpski sportisti završavaju 33. Letnje olimpijske igre sa 5 odličja: 3 zlata, jednim srebrom i jednom bronzom. To im je bilo dovoljno za 27. mesto među zemljama učesnicama.

Samo dve zemlje su u prošlosti uspele da osvoje tri ili više uzastopnih zlata u vaterpolu na olimpijskim igrama - Velika Britanija početkom 20. veka (Pariz 1900, London 1908, Stokholm 2012. i Antverpen 1920. godine) i Mađarska, početkom 21. (Sidnej 2000, Atina 2004. i Peking 2008. godine).

U reprizi finala iz Rija, pre osam godina, sastala su se dva tima, koja su takmičenje po grupama okončala na 4. mestu, poslednjem koje vodi u četvrtfinale, ali su obe selekcije svoj najbolji vaterpolo igrale u eliminacionom delu takmičenja.

Hrvatska je na putu do finala eliminisala dve vaterpolo velesile Španiju (10:8) i Mađarsku (9:8), dok je Srbija senzacionalnim golom Nikole Jakšića uz zvuk sirene u četvrtfinalu pobedila Grčku (12:11), a zatim u polufinalu potpuno nadigrala SAD (10:6).

Sa izuzetkom početnog vođstva Hrvatske 1:0, srpski vaterpolisti su potpuno kontrolisali igru i rezultat. Sa tri gola u 90 sekundi poveli su 5:2 u prvoj četvrtini i do kraja meča razlika više nije bila manja od dva gola.

Duel Strahinje Rašovića i Mara Jokovića u finalu Olimpijskih igara u Parizu, 11. avgusta 2024. (Foto: AFP/Andreas Solaro)
Duel Strahinje Rašovića i Mara Jokovića u finalu Olimpijskih igara u Parizu, 11. avgusta 2024. (Foto: AFP/Andreas Solaro)

U dva navrata u 3. trećini Srbija je imala maksimalnih +4 (9:5 i 11:7). U prvom minutu poslednje četvrtine, Josip Vrlić je smanjio na 11:9, ali u sledećih šest napada Srbija je četiri pouta izblokirala šuteve, a jednom je Hrvatska izgubila loptu.

Kao u polufinalu protiv selekcije SAD, odbrana je bila fenomenalna, predvođena Radoslavom Filipovićem, koji je i ovog puta imao 10 odbrana.

S druge strane, u napadu, a pre svega u prvom poluvremenu, Srbija je imala vrlo visok procenat realizacije igrača više (7 od 8 u prve dve četvrtine, na kraju 7 od 11), za razliku od rivala (5-13).

U nekoliko navrata, tokom prenosa, stručni konsultant američke TV mreže NBC američki vaterpolista i petostruki olimpijac Toni Azevedo naglasio je izvanrednu odbranu Srbije kao ključ uspeha u polufinalu i finalu, dodajući da srpski tim u meču za zlatnu medalju deluje smirenije i da - kako je rekao - "više želi ovu pobedu".

Najefikasniji pojedinac u pobedničkom timu bio je Miloš Ćuk sa 3 pogotka, od kojih je poslednji, 37 sekundi pre kraja sa velike udaljenosti na isteku napada, za vođstvo od 13:10, bio znak da počne veliko slavlje pored bazena, koje se po završetku meča prenelo u bazen.

Miloš Ćuk šutira na gol u finalu Olimpijskih igara u Parizu, 11. avgusta 2024. (Foto: AFP/Andreas Solaro)
Miloš Ćuk šutira na gol u finalu Olimpijskih igara u Parizu, 11. avgusta 2024. (Foto: AFP/Andreas Solaro)

Po dva gola postigli su Nikola Jakšić i Nikola Dedović, a po jedan Dušan Mandić, Viktor Rašović, Nemanja Vico, Strahinja Rašović, Nemanja Ubović i Radomir Drašović.

Jerko Marinić Kragić bio je prvi strelac Hrvatske sa 3 gola, Loren Fatović i Konstantin Harkov su postigli po 2.

U meču za treće mesto, selekcija SAD, koju predvodi srpski stručnjak Dejan Udovičić, pobedila je Mađarsku posle izvođenja peteraca. Bilo je 11:8, pošto je u regularnom toku meč završen 8:8.

XS
SM
MD
LG