Linkovi

Simona Halep suspendovana na četiri godine zbog dopinga


Rumunska teniserka je 2019. osvojila Vimbldon (Foto: AP Photo/Ben Curtis)
Rumunska teniserka je 2019. osvojila Vimbldon (Foto: AP Photo/Ben Curtis)

Dvostruka grand slem šampiona Simona Halep suspendovana je na četiri godine, do oktobra 2026, zbog dva različita anti-doping prekršaja, saopštila je Međunarodna agencija za integritet tenisa (ITIA).

Ova 31-godišnja bivša šampionka Vimbldona i Rolan Garosa već je uslovno suspendovana od oktobra 2022, pošto je bila pozitivna na zabranjenu supstancu roksadustat na Ju Es Openu prošle godine.

Halep je “odbila da prihvati odluku ITIA o četvorogodišnjoj suspenziji”.

“Nastavljam da treniram i da činim sve što je u mojoj moći da oborim ove lažne optužbe i da se vratim na teren”, navela je ona u saopštenju dostavljenom agenciji Rojters.

“Nameravam da se žalim na ovu odluku pred Sudom za sportsku arbitražu i da vodim borbu svim pravnim sredstvima protiv kompanije za suplemente”, dodala je.

“Prvi prekršaj se odnosi na roksadustat i Ju Es Open 2022, koji je pronađen u regularnom postupku uzimanja uzorka urina tokom takmičenja”, navodi se u saopštenju ITIA.

Halep je energično negirala da je svesno uzimala zabranjenu supstancu i navela da male količine leka za anemiju u njenom organizmu potiču od dozvoljenog suplementa koji je bio kontaminiran.

“Tribunal je prihvatio argument Halep da je uzela kontaminirani supplement, ali je odlučio da količina koju je unela nije mogla da rezultira koncentracijom roksadustata pronađenog u pozitivnom uzorku”, kaže se u saopštenju.

“Drugi prekršaj se odnosi na nepravilnosti u sportsko-biološkom pasošu (ABP) Halep”, dodaje se.

Ističe se da je optužba u vezi sa ABP zasnovana na osnovu mišljenja tri nezavisna stručnjaka koja su jednoglasno zaključila da je doping “verovatno” objašnjenje nepravilnosti u profilu rumunske teniserke.

Najpoznatiji primeri dopinga u novijoj istoriji sporta su američki biciklista Lens Armstrong i kanadski atletičar Ben Džonson koji su doživotno suspendovani.

XS
SM
MD
LG