Linkovi

Protest “Srbija protiv nasilja”: Zatražena specijalna sednica skupštine o napadima u Banjskoj


Obraćanje organizatora protesta "Srbija protiv nasilja" na skupu ispred Skupštine Srbije (foto: FoNet)
Obraćanje organizatora protesta "Srbija protiv nasilja" na skupu ispred Skupštine Srbije (foto: FoNet)

Dvadeset drugi protest „Srbija protiv nasilja“ održan je u subotu uveče u Beogradu odakle je upućen zahtev vlastima za održavanje specijalne sednice Skupštine Srbije i formiranje anketnog odbora o događajima u Banjskoj na severu Kosova.

Građani su se u 18 časova okupili na platou ispred Skupštine Srbije, gde su im se obratili predstavnici proevropske opozicije, koja taj protest i organizuje. Nakon njihovoh govora okupljeni su krenuli u protestnu šetnju pored sedišta Regulatronog tela za elektronske medije (REM) i Radio televizije Srbije (RTS) do zgrade Predsedništva Srbije gde je protest i završen.

Šetnja medijskom trasom na 22. protestu "Srbija protiv nasilja" (foto: FoNet)
Šetnja medijskom trasom na 22. protestu "Srbija protiv nasilja" (foto: FoNet)

Građanima se prvi obratio predsednik poslaničke grupe Zeleno-levi front Radomir Lazović. Rekao je da Srbija još uvek ne pripada „diktatoru“ (predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću) i da se opozicija, zajedno sa građanima „jednom nogom bori na ulici, a drugom u institucijama.“

Podsetio je na zahteve protesta „Srbija protiv nasilja“, koje vlast nije ispunila gotovo 5 meseci i zatražio podršku građana na najavljenim predstojećim izborima kako bi „mogla da ih ispuni opozicija“.

"Mi smo došli ovde da od vas tražimo podršku da tako i bude. Naterali smo ih da raspišu izbore, a sada je vreme za pobedu. Tražimo vašu podršku da pobedimo tamu koja je pala na našu Srbiju. Mi smo svetlo, oni su tama“, rekao je Lazović.

Radomir Lazović prefarbao je tablu RTS-a roze bojom (foto: FoNet)
Radomir Lazović prefarbao je tablu RTS-a roze bojom (foto: FoNet)

Dodao je i da opozicija traži održavanje specijalne sednice Skupštine Srbije i formiranje anketnog odbora koji bi trebalo da utvrdi šta je dovelo do oružanog napada na severu Kosova, u selu Banjska, prilikom kog su ubijeni jedan kosovski policajac i tri napadača srpske nacionalnosti, prenosi N1.

Usledilo je obraćanje kopredsednika stranke Zajedno Nebojše Zelenovića koji je takođe govorio o napadu koji se prošle nedelje dogodio u selu Banjska.

"Šta se ovo desilo u Banjskoj pre neki dan, je li Aleksandre Vučiću? Jesi li ti komandovao Milanu Radoičiću da izvede tamo oružane ljude. Ako jesi, ti si najveći kriminalac ikada. Doveo si u političku opasnost sopstvenu državu. Ako nisi, onda si najveći nesposobnjaković koji je ikada donosio odluke u ovoj državi", rekao je Zelenović.

Po završetku govora, građani su formirali protestnu kolonu i krenuli u šetnju takozvanom medijskom trasom – pored sedišta Regulatornog tela za elektronske medije, okolnim ulicama do zgrade RTS-a, gde su zastali kada im se ponovo na kratko obratio poslanik Radomir Lazović.

Rekao je da građani na javnom servisu ne mogu da čuju „šta može da se kupi za hiljadu dinara“ i na taj način skrenuo pažnju na izveštavanje javnog servisa. Ali, kako je rekao, čak i „takav RTS izveštavao o protestima“, ukazujući na njihovu važnost.

Pozvao je okupljene da aplauzom pozdrave novinare RTS-a, ali i da glasno kažu šta misle o uređivačkoj politici te kuće, nakon čega su usledili zvižduci.

Obraćanje Nebojše Zelenovića na protestu "Srbija protiv nasilja" (foto: FoNet)
Obraćanje Nebojše Zelenovića na protestu "Srbija protiv nasilja" (foto: FoNet)

Lazović je nakon toga roze sprejem išarao tablu na kojoj je logo RTS-a kako bi javni servis uporedio sa televizijom Pink i podsetio da je jedan od zahteva protesta ukidanje nacionalne frekvencije toj, kao i televiziji Happy.

Na kraju ispred zgrade Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu moderator protesta Smiljan Banjac još jednom je pročitao zahteve protesta i pozvao građane da se okupe i sledeće nedelje.

Protesti „Srbija protiv nasilja“ započeli su 8. maja ove godine, kao reakcija na tragedije koje su se dogodile u beogradskoj OŠ „Vladislav Ribnikar“ i dan kasnije u selima Dubona i Malo Orašje u okolini Mladenovca.

Zahtevi protesta su smena ministra policije Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina. Traži se i smena rukovodstva RTS-a, svih članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama.

Učesnici 22. protesta "Srbija protiv nasilja" ispred zgrade RTS-a (foto: FoNet)
Učesnici 22. protesta "Srbija protiv nasilja" ispred zgrade RTS-a (foto: FoNet)

Takođe, traži se i zabrana štampanih medija koji sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks, kao i oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi zbog kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.

Vlast do sada nije ispunila ni jedan zahtev građana.

XS
SM
MD
LG