Linkovi

Nikola Nikodijević ponovo predsednik Skupštine Beograda, o Šapiću za gradonačelnika iduće nedelje


Konstitutivna sednica Skupštine Beograda na kojoj su izabrani predsednik i zamenik predsednika gradskog parlamenta (foto: FoNet)
Konstitutivna sednica Skupštine Beograda na kojoj su izabrani predsednik i zamenik predsednika gradskog parlamenta (foto: FoNet)

Odbornici Skupštine Beograda verifikovali su na sednici u petak mandate odbornika izabranih na izborima 2. juna, a za novog predsednika gradskog parlamenta ponovo je, po četvrti put, izabran Nikola Nikodijević sa liste SPS-a.

Nikodijević je bio jedini kandidat za predsednika gradske skupštine, a prethodno je na tu funkciju biran 2014, 2018. i 2022. godine.

Za zamenika predsednika Skupštine Beograda izabran je odbornik Socijaldemokratske partije Srbije Igor Jovanović, koji je od 2008. do 2014. godine bio aktivista za ljudska i manjinska prava, a nakon 2014. je aktivan u romskoj zajednici i radio je na poboljšanju položaja Roma u Srbiji.

Za sekretara Skupštine izabrana je Biljana Živković, koja je i do sada bila na toj funkciji, a njena zamenica će biti Tatjana Vučenović.

Konstitutivnom sednicom beogradske skupštine do izbora Nikodijevića predsedavao je najstariji poslanik Toma Fila iz SPS-a.

Prema najavama, sednica Skupštine Beograda se nastavlja iduće nedelje i tada će biti izabran i gradonačelnik. Kandidat vladajuće koalicije biće Aleksandar Šapić, koji je tu funkciju obavljao i u prethodnom mandatu beogradske vlasti.

Konstitutivnoj sednici Skupštine Beograda prisustvovao je i kandidat SNS-a za gradonačelnika Aleksandar Šapić (foto: FoNet)
Konstitutivnoj sednici Skupštine Beograda prisustvovao je i kandidat SNS-a za gradonačelnika Aleksandar Šapić (foto: FoNet)

Odbornici sa liste „Kreni-promeni“, najjače opozicione grupacije, prisustvovali su sednici samo do verifikacije mandata, nakon čega su napustili zasedanje. Nosilac te liste Savo Manojlović je nakon izlaska iz sale rekao je da su odbornici izašli nakon verifikacije mandata iz protesta zbog izbornih nepravilnosti, a da će odborničke naknade donirati u humanitarne svrhe.

Takođe, kandidat koalicije „Biramo Beograd“ za gradonačelnika Dobrica Veselinović podneo je ostavku na odbornički mandat u novom sazivu gradskog parlamenta, a tom prilikom je ostalim odbornicima poželeo sreću u radu uz poruku da se vode etičkim merilima u donošenju odluka i zanemare finansijske i partijske interese.

Formirano je i pet odborničkih grupa u Skupštini Beograda - "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" koja ima 58 odbornika, a grupa "Mi snaga naroda - prof. dr Branimir Nestorović" ima 10 članova. Po sedam odbornika imaju grupe "Narodni pokret Srbije - Demokratska stranka- Novo lice Srbije - Ekološki ustanak" i "Zeleno-levi front - Pokret slobodnih građana", dok odbornički klub SPS-a ima šest odbornika. Pokret Kreni-promeni ima 21 odbornika, ali za sada oni nisu formirali odborničku grupu.

U raspravi današnje sednice odbornik SPS-a Aleksandar Antić je obrazložio kandidaturu Nikole Nikodijevića rekavši da je on „dovoljno mlad da ima veliku energiju i posvećenost gradu Beogradu, a dovoljno iskusan i efikasan da na kvalitetan način vodi ovu skupštinu“, kao i da će čuvati i uspostaviti demokratsku atmosferu i visok stepen tolerancije u parlamentu uz striktno poštovanje procedura.

Sa druge strane, šefica odborničke grupe Zeleno-levog fronta i Pokreta slobodnih građana u Skupštini Beograda Natalija Stojmenović je ocenila da je Nikola Nikodijević svoju "velelepnu karijeru počeo kao deo fantomskog klana koji je na jedno veče ukinuo državu" i da je "prodavao maglu" o besplatnim vrtićima, dok cene privatnih vrtića rastu.

Nakon izbora na mesto predsednika Skupštine Beograda Nikodijević je izjavio da je Beograd 2027. godine suština izborne kampanje koju je vodila vladajuća koalicija. To, kako je rekao, podrazumeva veliki broj projekata koji će promeniti krvnu sliku Beograda – od izgradnje metroa, završetka obilaznice oko grada, EXPO 2027, do gradnje dva tunela i projekta beogradskog voza.

Odbornik Zeleno-levog fronta i profesor istorije i teorije umetnosti Branislav Dimitrijević pitao je novog-starog predsednika Skupštine Beograda Nikolu Nikodijevića i ostale odbornike SPS-a kako oni kao naslednici komunista gledaju na uništavanje nasleđa socijalizma i potencijalno rušenje Generaštaba u Beogradu.

Pre početka konstitutivne sednice Mila Popović iz Stranke slobode i pravde, koja je bojkotovala junske izbore, poručila je da SSP nastavlja borbu za izborne uslove, kao i da to što ih neće biti u gradskoj skupštini im neće predstavljati problem, jer ni ranije, kako je rekla, nisu mogli mnogo da urade kao odbornici i da im vlast nije odgovorila na više od sto odborničkih pitanja.

XS
SM
MD
LG