Linkovi

Mediji: Direktor CIA-e Vilijams Berns u poseti Beogradu


Direktor CIA Vilijam Berns (foto: Reuters)
Direktor CIA Vilijam Berns (foto: Reuters)

Nakon posete Sarajevu, direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns doputovao je u Beograd, gde mu je, kako pišu beogradski mediji, domaćin Bezbednosno-informativna agencija (BIA) na čelu sa Vladimirom Orlićem.

Na zvaničnom sajtu predsednika Aleksandra Vučića za sada nema najave susreta sa američkim zvaničnikom.

Na preporuku ambasade SAD u Beogradu redakcija Glasa Amerike obratila se službi za odnose sa javnošću CIA sa molbom za informaciju o Bernsovoj poseti Beogradu, ali odgovor do objavljivanja ovog teksta nije stigao.

Tokom posete Sarajevu Berns se sastao sa šefom Obaveštajno-sigurnosne agencije (OSA), članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine, kao i ministrom spoljnih poslova, prenosi redakcija Glasa Amerike za BiH.

Takođe, zvaničnik vlade SAD je rekao novinarima da jedna od tema razgovora u Sarajevu bila i secesionistička retorika entitetskog predsednika Milorada Dodika. Naveo je i da se govorilo o temama od zajedničkog interesa za SAD i BiH, a što podrazumeva teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

O poseti Bernsovoj poseti BiH oglasio se i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je na mreži X istakao da je "borba protiv terorizma obaveza celokupnog slobodnog sveta i da je u tom kontekstu značajna poseta direktora CIA Vilijama Bernsa BiH".

Kako je istakao Dodik Republika Srpska je posvećena toj borbi i pozdravlja svaku saradnju u toj oblasti.

"Republika Srpska nikada nije sporila suverenitet i teritorijalni integritet BiH shodno Dejtonskom sporazumu i secesija nikada nije bila naša politika. Ali Republika Srpska ima pravo na političku borbu za svoj status, shodno slovu Dejtonskog sporazuma", poručio je Dodik, a prenosi RTRS.

U Beogradu i pomoćnik generalnog sekretara NATO Boris Ruge

A nakon posete Prištini, u Beogradu je danas boravio i pomoćnik generalnog sekretara NATO Boris Ruge, koji se tokom dana sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u objavi na mreži X je istakao da je imao dobru razmenu mišljenja sa Vučićem o odnosima sa alijansom, "koji će se, kako se nadamo, produbiti".

„Razgovarali smo i o regionalnim problemima, uključujući bezbednost na Kosovu“, konstatovao je Ruge i naglasio da NATO očekuje da će Srbija pomoći da se utvrdi odgovornost za nasilne akte počinjene na Kosovu u maju i septemberu prošle godine.

Istovremeno, predsednik Srbije je u svojoj objavi na Instagramu poručio da je imao „dobar sastanak sa Borisom Rugeom o najvažnijim pitanjima, situaciji u regionu, bezbednosti na Kosovu i Metohiji i mogućim implikacijama nastavka jednostranih poteza Kurtijevog režima“.

Izrazio sam veliku zabrinutost zbog tendencije usložnjavanja situacije uprkos svim nastojanjima Beograda da otvorena pitanja vrati u okvire dijaloga. Takođe, istakao sam da konstantan rizik od eskalacije tenzija koje Priština redovno izaziva neodgovornim odlukama i ponašanjem, u ogromnoj meri utiče na srpski narod na KiM, koji živi u stanju stalnog straha za život i imovinu“, istakao je Vučić na svom Instagram nalogu.

XS
SM
MD
LG