Linkovi

Rasprava u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope: Izbori u Srbiji nisu bili fer


Zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope
Zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope

Decembarski izbori u Srbiji bili su tehnički dobro sprovedeni, ali posmatrano iz političkog ugla nisu bili fer i zabeležene su mnoge nepravilnosti, ocenio je u ponedeljak poslanik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) Štefan Šenah, predstavljajući izveštaj međunarodnih posmatrača o nedavnim izborima u Srbiji.

Po njegovoj oceni izbore u Srbiji su obeležili nepravedni uslovi za sve učesnike, snažna uloga predsednika Srbije u kampanji, grupno glasanje i navodi o organizovanju i autobuskom prevozu birača za podršku vladajućoj stranci u Srbiji na lokalnim izborima.

Josip Juratović, poslanik socijalista u PSSE, podsetio je na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića od pre 12 godina, kada je izjavio da u situaciji kada jedan glas nije izbrojan – izbori se moraju ponoviti.

Po njegovim rečima na izborima u Srbiji su zabeleženi ozbiljni nedostaci i “vreme je da kažemo da to više ne prihvatamo”, izjavio je Juratović i pozvao da se nepravilnosti isprave i izbori što je pre moguće ponove.

Postoje pravila igra na izborima, iznesu se argumenti, građani glasaju, ali u Srbiji su ta pravila prekršena. Ovo nije pitanje budućnosti demokratije u Srbiji, već kredibilnosti demokratije u Evropi”, rekao je Juratović i naglasio da dok se izbori ne ponove – pojedinci koji su odgovorni za neregularnosti moraju biti sankcionisani.

Sa druge strane, poslanica iz Srbije i funcionerka SNS-a Biljana Pantić Pilja je istakla da se ne slaže sa autorom izveštaja koji smatra da održavanje izbora podriva demokratski proces. Ona je poručila da dinamika održavanja vanrednih izbora zavisi od dinamike političkih okolnosti.

Pantić Pilja je rekla da su nedavni vanredni izbori održani na zahtev opozicije da budu okončani do kraja 2023. godine i poručila da je Štefan Šenah bio posmatrač na biračkim mesta na Vračaru i u Sremskoj Mitrovici i da je zapisnike sa oba biračka mesta potpisao bez prigovora o nepravilnostima.

Šenahove medijske izjave se kose sa dokumentima koje je potpisao, rekla je Pantić Pilja.

Slično je govorila i Dunja Simonović Bratić, poslanica SPS-a – po njenim rečima izbori u Srbiji su završeni, rezultati su poznati, a pri tome ni jedan od 600 posmatrača nije ukazao ili potpisao da je na biračkom mestu koje je obišao zatekao probleme.

Uz poruku da se govori o neregularnostima na izborima iako OEBS još nije objavio svoj izveštaj, Simonović Bratić je rekla da će u utorak u Strazburu biti i predsednik Skupštine Kosova i da očekuje da će i njega pitati o kršenju izbornih prava građana Srbije, pa čak i Briselskog sporazuma, dodala je ona.

Odbacujući delove izveštaja u kojima se govori o migraciji birača iz Bosne i Hercegovine u Srbiju, poslanica iz BiH Snježana Novaković Bursać je istakla da je učešće građana sa dvojnim državljanstvom na izborima u Evropi i na Balkanu normalna stvar.

Na sednici PSSE ona je rekla i da opozicija u Srbiji govori o 40 hiljada birača iz BiH koji su glasali na izborima u Srbiji, a kako je ukazala – broj birača na izborima u Beogradu je veći za oko 13 hiljada u odnosu na izbore održane 2020. godine.

Sa druge strane, socijalista Frank Švabe je ocenio da nedavni izbori u Srbiji nisu bili onakvi kakvi bi želeli da budu i dodao da Srbija može i mora bolje.

Poslanik EPP-ija (Evropske narodne partije) Anastatios Hadživasiliju se složio sa ocenom da su izbori u Srbiji proceduralno dobro izvedeni, ali obeleženi nepravilnostima koje su zasenile politički proces.

Uz poziv vlastima u Srbiji da pokažu snažnu političku volju za reformama i ispunjavanju evropskih demokratskih standarda u izbornom procesu, Hadživasiliju je istakao da se čeka izveštaj OEBS/ODIHR-a, kao i da njihove preporuke treba brzo primeniti, pre narednog izbornog ciklusa.

Predstavnik grupe liberala i demokrata (ALDE) Julijan Bulaji rekao je da je situacija u Srbiji opasna, navodeći da bi trebalo pozvati predstavnike opozicione liste na razgovor.

U izveštaju su korišćeni materijali agencije Fonet.

XS
SM
MD
LG