Linkovi

Pomen ubijenom Oliveru Ivanoviću u Beogradu: Ćutanje dugo pet godina


Beogradski pomen Oliveru Ivanoviću
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Beogradski pomen Oliveru Ivanoviću

Peta godišnjica ubistva političara i lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića obeležena je u prestonici Srbije.

Pomeni su održani na Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana gde je sahranjen, i u crkvi Svetog Marka.

Tamo su se, između ostalih okupili njegov bratanac Aleksandar Ivanović i predstavnici nekoliko opozicionih stranaka.

Ivanović je rekao da se i na ovu godišnjicu konstatovati da se u poslednjih godinu dana ništa značajno nije otkrilo i desilo.

Imate postupak u Prištini koji se nažalost dosta nesrećno vodi. Prethodna godina je naročito značajna jer u njoj par zaštićenih svedoka odustalo od daljeg svedočenja zato što im je otkriven identitet. Znači, te institucije nisu dorasle tom zadatku, nisu uspele da zaštite njihov identitet sa jedne strane. Sa druge strane to govori i o sprezi tog kriminala koji ima uticaj i koji je uspeo da dosegne do tih svedoka”, izjavio je Ivanović za Glas Amerike.

Vučić: Srbija nije odustala od zahteva da se privedu zločinci

Pomenu ubijenom Oliveru Ivanoviću u hramu Svetog Save u Beogradu prisustvovali su njegova partnerka Milena Popović, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije i drugi građani.

"Već pet godina nema ni istine ni pravde u slučaju ovog gnusnog i neljudskog čina. Srbija nije zaboravila i neće odustati od zahteva da se pravi zločinci privedu pravdi. Počivaj u miru", objavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na društvenoj mreži Instagram.

Prema njegovim rečima, u srpskom tužilaštvu istraga ubistva Olivera Ivanovića i dalje je u fazi nekog predistražnog postupka.

"Iz neobjašnjivih razloga sve se krije i nalazi pod velom tajne", ističe Ivanović.

Podsetio je i da su Olivera Ivanovića, kao lidera građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", napadale vlasti u Srbiji.

Kurti: Pucanj u pluralizam Srba

Premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je da je pucanj u lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića bio pucanj ne samo u njega, već i u politički pluralizam među Srbima.

"Oliver Ivanović je bio osoba koja je bila posvećena interesima svoje zajednice i grada. Činio je to tako što je bio otvoren, iskren, uvek oštar po pitanjima od značaja, ali se isto tako ophodio sa poštovanjem prema onima sa kojima se nije slagao", poručio je Kurti u video poruci objavljenoj na Fejsbuk profilu Vlade Kosova.

On je dodao da želi da sećanje na Ivanovića živi, kao sećanje na čoveka koji je radio za održivu budućnost i multietničko Kosovo.

"Kosovo će biti posvećeno tome da bude multikulturalno i multietičko društvo u kojem su ljudi bezbedni i osećaju se slobodnim da govore šta misle i da se ophode jedni prema drugima sa poštovanjem čak i ako se ne slažu. Na ovaj način ćemo svi očuvati sećanje na Olivera Ivanovića", poručio je Kurti.

On je istakao da svi koji počine zločin na Kosovu treba da budu privedeni pravdi i da žali što se to još nije dogodilo u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

To je bila jedna gnusna kampanja koja je vođena protiv njega, ta kampanja mu je nacrtala metu na leđa. Nikad niko nije odgovarao. Pokušavaju već pet godina da to prikažu kao legitimnu političku borbu, a to nikako ne sme da bude sredstvo političke borbe, nikada niko ni u jednoj bez obzira ko je na poziciji vlasti ne sme da zloupotrebi sve resurse države da bi se suprotstavio svojim političkim neistomišljenicima”, rekao je Aleksandar Ivanović - nadajući se da se tako nešto više nikome neće ponoviti.

Zdravko Ponoš, lider pokreta Srbija-centar, podsetio se da se prema običaju za pokojnikom daje minut ćutanja. Međutim, kako primećuje, u slučaju ubistva Olivera Ivanovića ćutanje traje punih pet godina.

Ivanović je, kako je ukazao, dao ogroman doprinos jedinstvu opozicije.

To je dan povodom koga se okupljamo bez obzira na političke i razne druge razlike da se setimo Olivera i svega onoga što on simbolizuje. On simbolizuje borbu za bolju, demokratskiju, slobodniju Srbiju i skreće pažnju svima nama da ako hoćemo da menjamo stvari ovde da bi onda opozicija morala da bude jedinstvenija”.

Kako je još rekao Ponoš na cilj okupljanja je da podsete vlast “da ona snosi deo odgovornosti ne samo za ono što je govoreno o Oliveru dok je bio živ, nego i zbog činjenice da i dan danas ne znamo ko je odgovoran za njegovo ubistvo. Svako naše okupljanje treba da ih podseti na to. Njihovo okupljanje bojim se da nosi sasvim neku drugu poruku”.

Lider "Pokreta za preokret" Janko Veselinović ukazao je da ni posle pet godina se ne zna ko je naručio i ko je izvršio ubistvo Olivera Ivanovića.

Zna se, međutim, kako je ustvrdio, ko je medijski pripremio to ubistvo.

To je naravno televizija za nacionalnom frekvencijom Pink, koja i sada ima nacionalnu frekvenciju. A kada je u pitanju istraživanje ubistva Olivera Ivanovića čini mi se da nikome u državi Srbiji, odnosno institucijama – tužilaštvu i policiji nije stalo da do otkrića dođe”, rekao je Veselinović.

Veselinović je poručio da će biti potrebno sačekati neko drugo vreme da se otkrije identitet ubica i naručilaca ubistva Olivera Ivanovića.

Podsetimo, uoči izbora održanih u severnoj Mitrovici u jesen 2017. godine na Televiziji Pink, čiji je vlasnik Željko Mitrović po sopstvenom priznanju pristalica politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, emitovani su spotovi u kojima je Oliver Ivanović označavan izdajnikom Kosova - čiju nezavisnost srpske vlasti ne priznaju.

Deo javnosti Srbije smatra da su ti inkriminišući snimci imali ulogu u stvaranju atmosfere koja je mogla doprineti njegovoj likvidaciji.

Pomenu ispred Crkve svetog Marka su, osim članova porodice Olivera Ivanovića prisustvovali i predstavnici Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke, Pokreta slobodnih građana, Pokreta za preokret i Sindikata Sloga.
XS
SM
MD
LG